Begrundelse

Blå platform med menneske-høje dukker i udklædning
Javier Tapier fra udstillingen 'Cargo på Tranen'. Foto: Juan Hein

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2021

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Javier Tapia

Kernen i Javier Tapias tværæstetiske praksis er koloniseringen og dens konsekvenser.
Javier Tapia, der er født i Chile, etablerer i sine værker en kritisk dialog, der er fast forankret i hans egen position som del af BIPOC/Black, Indigenous and People of Colour.

I Tapias installatoriske værker møder man både bildæk, plastik swimmingpools, palletanke, objekter fra kulturhistoriske museer og meget andet, der i sin sammenstilling skaber fortællinger om de sociale kampe, vi oplever rundt om i verden.

I sit seneste filmværk ”Liquid Light” tager han os med på en fantastisk filmisk rejse langs Colorado floden til grænsemuren til Mexico. Kun via billeder og musik udfoldes fortællingen på smuk og poetisk vis i et forførende billedsprog, der undervejs krakelerer og giver os blik ind i de menneskelige og geologiske effekter af geopolitikken mellem USA og Sydamerika.

For sin vision, kritiske dialog og evne til at indtage og skabe rum for refleksion, både i og uden for institutionen, tildeles Javier Tapia Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Om kunstneren

Javier Tapia (f. 1976) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Han har senest haft soloudstillinger på Huset for Kunst og Design og Tranen og har deltaget i en lang række internationale sammenhænge, blandt andet på Vincent Price Art Museum, LA og The National Museum of Fine Arts Chile.

 

Mere