Begrundelse

Stillbillede fra 'Flotel Europa', 2015 af Vladimir Tomics

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst, forår 2020

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Vladimir Tomic

Vladimir Tomic er født i Sarajevo og opvokset i det tidligere Jugoslavien, indtil han som 12-årig flygtede til Danmark fra Bosnien sammen med sin mor og storebror. Denne flygtningehistorie har ligget som et spor i Tomics værker tilbage fra hans tid på Det Kgl. Danske Kunstakademi, og i tidlige filmværker som ”Echo” (2005) og ”My Lost Generation” (2009), der begge tager udgangspunkt i Tomics egen historie, som grundlæggende handler om, hvad krig, flugt og migration gør ved et menneske og en familie. Det samme gør sig gældende med den 70 minutter lange film ”Flotel Europa” (2015), der blev udtaget til filmfestivalen i Berlin sidenhen har vundet prisen for bedste dokumentar på adskillige filmfestivaller.

Filmen starter i Københavns havn, hvor Tomic sammen med sin mor og storebror bor sammen med 1.000 andre flygtninge fra Balkankrigen på kæmpeskibet Flotel Europa i Københavns Havn. Flygtningehistorien – som mange vil kende fra TV Avisen og nyhederne – bliver i Tomics værk til en personligt forankret fortælling, baseret på voice over og hjemmevideooptagelser af det på mange måder ganske almindelige liv, der foregik på skibet: madlavning, dans, musik og leben, kombineret med stunder af stor personlig tragedie. Tomic zoomer på den måde direkte ind i hverdagens stunder af både glæde og dyb sorg, og giver på den måde et stærkt og følsomt indblik i, hvad det vil sige at være på flugt fra krig, og skulle indpasse sig under stadigt skiftende forhold i et nyt land. Oplevelser, som vedbliver med at være dybt relevante i en verden præget af stadige konflikter, krig og naturkatastrofer. For Tomics personlige fortællinger om historiske hændelser om flugt og krig modtager han Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Om kunstneren

Vladimir Tomic (f. 1980) er uddannet ved Det Kgl. Danske Kunstakademi (2003-09) og Akademie der bildenden Künste i Wien (2009). Han bor og arbejder i København.

 

Mere