På Hjultorvet i Viborg bliver det lilla folkevognsrugbrød Poesiens Bus lanceret. Her kan du blandt andet tage til guidet fælleslæsning og digtoplæsning med Asta Olivia Nordenhof. Foto: Anu Ramdas

”Vi vil ud i landet og vise, at poesi tilhører os alle”

Fra sensommeren kører et lilla folkevognsrugbrød rundt i hele Dannmark for at sprede poesi til danskerne. Poesiens Bus skal gøre op med idéen om, at poesi er forbeholdt de få.

31. august 2020

Poesi er utilgængeligt, det er søvnige dansktimer i folkeskolen og svært at afkode. 

Den forestilling vil Poesiens Hus gøre op med, når de med støtte fra Kunstfonden sætter gang i hjulene på kunstprojektet Poesiens Bus. Et ombygget lilla folkevognsrugbrød med indbygget poesibibliotek og hyggekrog, som kører på rapsolie for at skåne miljøet.

Folkevognsrugbrødet skal køre Danmark rundt for at introducere danske unge til poesi, vække deres læselyst og vise, at digtsamlinger ikke er forbeholdt Litteraturstuderende i København, siger Rikke Oberlin Flarup, der selv er forfatter og er initiativtager til projektet.

”Vi vil brede poesi ud til unge mennesker og komme væk fra det ry, poesien har for at være utilgængeligt og svært at afkode. Vi vil vise alle de mange forskellige sider, som poesi har: Det kan været debatskabende, politisk og legende, det kan samle os på tværs af forskelligheder, og det kan virke umiddelbart helt vildt svært at gå til. Vi vil ud i landet og vise, at poesi tilhører os alle,” siger hun.

Rundt i hele landet

Bag initiativet står Poesiens Hus, der gennem en årrække har dannet rammen om workshops, forfatterarrangementer og digtoplæsninger i København. Poesiens Bus har længe været undervejs som et afstikkerprojekt, der skal nå ud i alle afkroge af landet og møde danskerne, hvor de er: På uddannelsesinstitutioner og biblioteker, til byfester og festivaler. Det skal skubbe en overset litterær genre frem i lyset, siger Rikke Oberlin Flarup. 

Det første officielle stop på poesibussens rute bliver Hjultorvet i Viborg den 5. september. Senere på året er blandt andet Hillerød og Herning på tourplanen. 

Fakta om Poesiens Bus

Poesiens Bus er stiftet af Poesiens Hus, som udgør de fysiske rammer om landets digtsamlinger og blandt andet arrangerer oplæsninger, workshops, læseklub og debataftener. 

Rikke Oberlin Flarup har de seneste år været leder af Poesiens Hus, men giver faklen videre for at hellige sin tid til at være poesibuschauffør for Poesiens Bus.

Bussen kører rundt i hele Danmark fra sensommeren 2020 til foråret 2021 og besøger blandt andet litteraturfestivaler, byfester, biblioteker og uddannelsesinstitutioner.

Mere