Metalbandet VOLA blev i 2019 en del af Kunstfondens karriereprogram. Foto: Simon Læssøe

Turbo på unge talenter

Kunstfonden giver igen i år de mest talentfulde unge kunstnere og kunstnergrupper inden for alle kunstarter mulighed for at blive en del af karriereprogrammet ‘Den unge kunstneriske elite’. Der er ansøgningsfrist 2. september 2020.

12. maj 2020

Nu kan unge kunstnere søge om at blive en del af det toårige udviklingsprogram ’Den unge kunstneriske elite.’ Programmet skal sætte fart på udviklingen herhjemme og internationalt for unge talenter inden for arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur, musik og scenekunst og krydsfelterne mellem dem.

’Den unge kunstneriske elite’ kan give ro til kunstnerisk udvikling, fortæller musikeren Lydmor, der blev udvalgt til karriereprogrammet i 2018:

”Jeg søgte, fordi jeg gerne ville udvikle mig og godt kunne tænke mig noget økonomi, der kunne gøre mig lidt mindre nervøs for, om det lige havde mainstream-appel; så jeg kunne fokusere lidt mere på at lave store og interessante værker.”

Løfter ung kunst

’Den unge kunstneriske elite’ består af et individuelt kunstnerisk karriereforløb planlagt i fællesskab med erfarne konsulenter. Blandt andet kan kunstnerne fokusere på at få fodfæste på nationale eller internationale kunstscener. Arkitektgruppen Archival Studies, der siden januar i år har været en del af programmet, har under deres udviklingsforløb arbejdet på udgivelser:

”Vi skaber en bog om vores byggesystemer, et online arkiv og endelig en udstilling om materialer og teknikker. Vi kan virkelig anbefale unge og nye grupper at ansøge denne pulje, for processen er ekstremt udbytterig.”

På tværs af grænser

Ved sidste års uddeling blev 16 talenter del af ’Den unge kunstneriske elite’. De arbejder på tværs af genreskel, på danske og internationale kunstscener og med kunst for blandt andre børn og unge.

For eksempel eksperimenterer komponist Kirstine Lindemann med kropslige performances, som blander musikalske kompositioner med scenekunst. Dansekompagniet MYKA henvender sig til børn og deres voksne med deres scenekunst, der kredser om klimaforandringer, bæredygtighed og fremtidshåb. Og operainstruktør Freja Friberg Lyme skaber med ’Øl og Opera’ et frirum, hvor unge kan lære opera at kende.

I år planlægger Kunstfonden at udpege 15-20 nye navne. Skal du være én af dem?

Læs om karriereprogrammet 'Den unge kunstneriske elite'

Læs ansøgningsvejledningen og ansøg

Fakta

MYKA,Natten. Foto: Morten Arnfred

Fakta

Den unge kunstneriske elite

Karriereprogrammet ’Den unge kunstneriske elite’ blev sat i gang i 2018. Det er sat i verden for at løfte nye danske talenter inden for arkitektur, billedkunst, film, kunsthåndværk og design, litteratur, musik og scenekunst og krydsfelterne mellem dem.

Kunstnerne, der bliver udvalgt, får et tilskud til et helt individuelt toårigt forløb med fokus på både kunstnerisk og karrieremæssig udvikling. Det toårige forløb skal udvikles i samarbejde med en professionel konsulent.

Karriereprogrammet giver talenterne mulighed for at udvikle deres kompetencer, så de kan få foden indenfor på nationale og internationale kunstscener.

Læs ansøgningsvejledning og ansøg

 

Mere