Talenter i Lydkanten

Det regionale spillested Det Musiske Hus i Frederikshavn vil engagere unge i Vendsyssel i at skabe musik og afvikle koncerter som en rugekasse for talentet.

1. maj 2019

Nye initiativer skal fremme den unge musikscene

Mange kommuner lider under, at de unge flytter til de store byer. I Frederikshavn er historien den samme. HTX og Handelsskolen er ved at blive slået sammen, fordi der ikke er nok elever. De flytter raskt afsted til Aalborg, Aarhus og København.

Det afspejler musikmiljøet i området. Musik- og udviklingschef i Det Musiske Hus Jens Ole Amstrup har startet initiativer for at engagere de unge. Han håber, at de en dag slår dørene ind og siger ”Vi vil have en musikscene – og vi skal nok selv stå for det.”

Vi giver de unge ejerskab

Jens Ole Amstrup har tidligere haft succes med et projekt, hvor unge i byen selv stod for koncertafviklingen. Men nu er der ingen unge, som står i kulissen og vil musikken.

Jens Ole Amstrup vil give de unge ejerskab. ”For fire år siden satte vi gang i et projekt, hvor en gruppe unge var med til at afvikle koncerter. Vi havde ekspertisen til at vejlede og drifte, men udover det tog de unge teten og fik stablet 10 dobbeltkoncerter på benene. Og det var en stor succes,” siger Jens Ole Amstrup.

De unge ved bedst

Det handler om at give ejerskab. Det er dér, de unge engagerer sig og brænder for at skabe noget selv. Det er den erfaring, Jens Ole Amstrup fik efter de ti dobbeltkoncerter. Nu har han ansat de mange fra projektet i det Musiske Hus som SoMe-managere, projektledere og illustratorer.

”Trenden i indiemiljøet skifter fra uge til uge, og hvis jeg kan få den målgruppe tættere på som medskabere af koncerter, vil vi kunne få et mere differentieret musikprogram. Jeg er sikker på, det vil give meget tilbage til byen og til musikmiljøet. Jeg håber på en revolution,” siger Jens Ole Amstrup.

Talenter opfostres i Lydkanten

Et af de initiativer, som Det Musiske Hus har igangsat er projektet Lydkanten. Her kan unge musikskabere deltage i workshops, få sceneundervisning, sangskrivningsundervisning og musikalsk sparring. Hvert år starter nye forløb med 10-12 unge talenter, som integreres i Det Musiske Hus som organisation.

Holdene gennemgår et coachingforløb med inspirerende musikere fra Vendsyssel, som har gjort det godt på den danske musikscene. De har Christian Hjelm fra Figurines, Steffen Westmark fra The Blue Van og Dorthe Gerlash  fra Hush.

Klædt på til musikbranchen

”Vi klæder dem på til at kunne begå sig i musikbranchen. De får lov til at udfolde sig kreativt inden for den genre, de interesserer sig for,” siger Jens Ole Amstrup.

Projektet Lydkanten er sat i søen som en del af Det Musiske Hus’ arbejde med talentudvikling, at fremme musikmiljøet i Frederikshavn og at øge den lokale interesse.

”Vi håber på at skabe musikere, sangskrivere og producere, der kan begå sig på de danske og udenlandske scener. På sigt kan det medføre, at frederikshavnerne indløser en billet til musik, de ikke kender, fordi artisten er fra Frederikshavn og dermed opleve ny og spændende musik. Den lokale stolthed over, at de unge talenter i byen gør det godt i den store verden, kan have mange afledte effekter,” siger Jens Ole Amstrup.

Mere