Forlaget Korridor

Statens Kunstfond hædrer to små forlag

De to små forlag Korridor og Wunderbuch bliver hædret med Statens Kunstfonds Sigvaldi-pris for deres dedikation til det gode boghåndværk. 

Pressemeddelelse 
15. december 2021

Når Sigvaldi-prisen uddeles for anden gang, bliver det med Forlaget Korridor i København og Forlaget Wunderbuch i Skive som modtagere. Prisen skal sætte fokus på de små forlags betydningsfulde indsats for udgivelsen af danske og oversatte bogtitler, og med prisen følger 75.000 kroner til hvert af forlagene.

Udvalgsleder for Projektstøtteudvalget for Litteratur, Jens Smærup Sørensen, siger:

”Prisen blev uddelt for første gang i 2020 til Asger Schnacks Forlag og Forlaget Virkelig, og den tildeles i år Forlaget Korridor og Forlaget Wunderbuch. For dem alle gælder, at vi har lagt afgørende vægt på den litterære kvalitet af deres udgivelser, men også på deres vilje til at afsøge nye eller ofte oversete temaer og udtryk. Ved udvælgelsen af dette års modtagere har vi desuden villet påskønne de to forlags særlige bestræbelse på at videreføre det gode boghåndværk og deres omtanke og omhu ved tilrettelæggelsen af hver enkelt udgivelse.”

Hurra for litteraturen

De to forlag er valgt ud af 101 indstillinger fordelt på 43 forskellige små forlag. Fælles for de to forlag er deres passion for udbredelse af stor fortællekunst, ikke-europæiske livsanskuelser og bogen som et æstetisk objekt.  

Forlægger Klaus Gjørup, Forlaget Wunderbuch, siger:

’Hjertelig tak for denne fornemme anerkendelse. At være et lille forlag og blive så generøst belønnet er kæmpe stort. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle de fremragende og kærlige kunstnere, oversættere, forfattere og boghåndværkere, som jeg har haft fornøjelsen at samarbejde med. Tusind, tusind tak.’

Ida Rued Jørgensen og Simon Darø Kristensen, Forlaget Korridor, siger:

’Vi er simpelthen så glade, stolte og dybt taknemmelige over at have modtaget prisen. Den skal bruges til at starte en serie af korte, skæve formater - Korridor Særtryk - og faktisk har vi brugt dagene siden vi modtog den dejlige nyhed på at lave det første værk klar: digtet Ritual af Theresa Salomonsen. Det udkommer i denne uge. Hurra for litteraturen! Hurra for Sigvaldi!’

Fakta

  • Sigvaldi-prisen er opkaldt efter forlæggeren Otto Sigvaldi (1943-2015). Udover at være forlægger var han digter og oversætter og på alle måder en fri fugl. I begyndelsen af 1970´erne gjorde han sig bemærket på Strøget i København, hvor han solgte egne og andres værker fra en barnevogn. Altid i farvestrålende gevandter, røde eller grønne træskostøvler.
  • Prisen blev uddelt for første gang i 2020 til Asger Schnacks Forlag og Forlaget Virkelig.
  • Prisen er stiftet af Projektstøtteudvalget for Litteratur.
  • Indstillingerne til prisen kan indsendes af forlagene selv eller af andre.

Sigvaldi-prisen 2021

Forlaget Wunderbuch

Sigvaldi-prisen 2021

Begrundelser

Forlaget Korridor

Forlaget Korridor blev indstiftet i 2010, den første udgivelse var boksen, NNV Korridorer, som indeholdt både litteratur, lyd og billeder. Siden har forlaget udgivet en lang række danske og udenlandske forfattere af høj kvalitet; fra det seneste år kan blandt andet nævnes Kærlighed i et nyt årtusind af Can Xue, oversat fra kinesisk af Sidse Laugesen, Theresa Salomonsens Højsang og Hedvig Skjerdingstads digtsamling flyder i mig, trykt på transparent kalkepapir. Forlaget har ikke mindst tegnet sig som et af dem, der i disse år udbreder kendskabet til japansk og kinesisk litteratur. Vi har herigennem – ud over nydelsen af stor fortællekunst – fået mulighed for en bedre forståelse af og indsigt i ikke-europæiske livsanskuelser og tolkninger af skæbnemønstre, og vi har kunnet gøre det i kraft af både en almenmenneskelig genkendelighed og en kulturelt radikal anderledeshed. Bag Korridoren gemmer sig Ida Rued Jørgensen og Simon Darø Kristensen.

Forlaget Wunderbuch

Forlaget Wunderbuch blev grundlagt af idéhistoriker Klaus Gjørup i 2007. Det er kendetegnende for forlaget, at alle dets udgivelser er båret af stor kærlighed til bogen, som både et eksistentielt erkendelsesværktøj og et æstetisk objekt. Udgivelsen af Galileo Galilei: Samtaler om de to hovedsystemer for verden, det ptolemæiske og det kopernikanske blev sidste år af Foreningen for Boghaandværk udpeget som Årets Bedste Bogarbejde. Genrerne varierer mellem foto- og kunstbøger, skønlitteratur og digtning, filosofi og idéhistorie, ofte i frugtbare krydsbefrugtninger. Forlagets forfattere tæller navne fra Sappho, Goethe og Hölderlin til Simon Grotian og fra Schopenhauer og Heidegger til en bred vifte af moderne danske kulturskribenter. Det er en særlig glæde at kunne prisbelønne et forlag, der har hjemsted i Skive fjernt fra hovedstadsområdet, hvor de fleste af landets forlag befinder sig.

 

Mere