Anita Jørgensen, f. 1942

Modtager af hædersydelse, tildelt i 2019 / Billedkunst

Begrundelse for tildeling

Billedkunstner Anita Jørgensen har været en aktiv og markant figur i dansk kunst, siden hun blev uddannet i 1981. Nu modtager hun, i en alder af 77, Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit mangeårige virke.

Anita Jørgensen er repræsenteret på en lang række museer og hun har gjort sig særlig bemærket med signifikante offentlige udsmykninger fordelt over hele landet.

Det er store og abstrakte spørgsmål, der er på spil i Anita Jørgensens praksis. I skulpturer og installationer afsøger hun relationer mellem rum, bevægelse, nærvær og transparens.

I hårde og kølige materialer, som glas, bly, neon, gummi og jern, mimer hun det urbane udtryk. Jørgensen har et mellemværende med arkitekturen, men hun menneskeliggør den. Det arkitektoniske vokabular trækkes ned i kroppens skala og sanselighed. Værkerne åbner rummet mellem os, og stedernes skrøbelighed og materialitet eksponeres. 

For denne vedvarende forhandling mellem urbanitet og humanisme tildeles Anita Jørgensens Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Anita Jørgensen er uddannet på Skolen for Brugskunst 1977-81, med studieophold undervejs på Gerrit Rietveld Akademiet i Amsterdam.

Mere