Begrundelse

Portrætfoto
Foto: Kathrine Assels

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Litteratur 2022

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Kathrine Mitzi Amanda Assels

Kathrine Assels skriver bøger til alle – børn, unge og voksne. Hun skriver med humor og alvor. Det er en leg at læse. Hun skriver om hverdagen, men finder altid en vej ind i magien. Hun skriver prosa og poesi på én og samme tid, og børne- og voksenlitteratur flyder ind i hinanden.

I 2020 modtog Kathrine Assels Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger for Mester Ester, en pige, der ikke vil rettes til. Bogen bærer verden på hver side, som den knap, der lå på gulvet i bussen, og Ester samlede op. Litteraturen peger på overflod og ensretning uden at pege fingre. Verden er set med børnenes blik – og det er befriende og beroligende, også når det handler om noget af det allersværeste – at miste sin far, som i Bortebjerget, der udkom i 2021:

”Kan du huske, da vi fandt på historien om Bortebjerget (dér hvor alle, der nogensinde er forsvundet, befinder sig)? Du kom på det med indgangen via Den Usynlige Svingdør (som kun viser sig for de, der ønsker at forsvinde), og jeg fandt på det med Natbroen, man måtte krydse (hvor mørket er så tæt, at man kun finder vej, hvis man besidder Længslens Lys)… ”

Kathrine Assels giver plads til, at mennesker kan følge drømme – hun gør det muligt for os at forsvinde ind i nye verdener, som også er en del af vores samfund. For alt dette modtager hun det 3-årige arbejdslegat – og vi håber på flere knapper på gaden og usynlige svingdøre.

 

Mere