Nye litterære stemmer får arbejdslegater
Dansk litteratur sprudler af talent og høj kvalitet. Statens Kunstfond har netop uddelt arbejdslegater for over 31 millioner kroner til 287 lysende forfatterstemmer.
9. maj 2022
Udvalgsleder for Legatudvalget for Litteratur Dennis Gade Kofod siger:
”Det er nærmest overvældende at orientere sig i alle de nye stemmer, der vælder frem i disse år – fra romankunst og lyrik over litteratur til børn og unge, illustrationer og tegneserier til faglitteratur og oversættelse: Hele det store felt, som udvalget dækker over, sprudler af talent, der ud over kvalitet også udmærker sig ved en imponerende mangfoldighed.
De seneste år er der kommet en række udgivelser, der på hver sin måde har forholdt sig til moderskabet, og det fortsætter, men nu sammen med en interesse for en række andre facetter af livet, der ofte hører sammen med det: F.eks. faderskabet og de mange former for maskulinitet der findes i det, frivillig og ufrivillig barnløshed og hvad det egentlig vil sige at være en familie.”
Derfor får de arbejdslegater
I Danmark har vi en lang tradition for at tage underholdning og kunst til børn og unge alvorligt, og det kommer også til udtryk i årets ansøgninger. Derfor går tre af de treårige arbejdslegater i år til kunstnere, der har hele eller store dele af deres virke inden for dette felt. Her kan du læse de ord, modtagerne af de 3årige arbejdslegater får med på vejen af Legatudvalget:

Viggo Bjerring (f. 1981)
QWERTY, som Viggo Bjerring debuterede med i 2016, harcelerer over hvordan alt for meget er blevet til konkurrence og forstillelse. Sidste år kom romanen Verdenshjertet, hvor de samme temaer blev udfoldet, men med endnu mere originalitet og endnu flere overbevisende, vedkommende og legesyge facetter i både plot og sprog. Endvidere bliver temaerne, sammen med nogle af sci-fi’ens stærkeste genretræk (teknologi og krop), anledning til endnu et fremragende, intelligent nybrud i dansk romanskrivning. Hvad kan det ikke ende med? For at forsøge at besvare det spørgsmål tildeles Viggo Bjerring det 3-årige arbejdslegat.

ADAM O (f. 1976)
Adam O debuterede i 2011 med tegneserien Ruiner – en postapokalyptisk, dyster, politisk fortælling om det sidste menneske i Danmark, efter at samfundet er brudt sammen. Temaet om mennesket, der ødelægger sin egen verden, bliver også et omdrejningspunkt i Adam O’s senere projekter. Med sin seneste udgivelse, Gro, træder han med sine intense linoleumstryk ind i et nyt univers, der på én gang handler om meningsløshed, ensomhed og fantasiens endeligt – men hvor samtidig alt kan ske. I håb om flere af den slags magiske, fængende og alvorstunge billedhistorier tildeles Adam O det 3-årige arbejdslegat.

Rakel Haslund-Gjerrild (f. 1988)
Hvad enten hun skriver om øboernes isolation på Bornholm, Island og Grønland som i Øer, om en ensom kvinde i en postapokalyptisk verden som i Alle himlens fugle eller om maleren Kristian Zahrtmanns liv i Adam i Paradis, lyser hendes prosa af levende interesse for menneskets sårbare udsathed. Rakel Haslund-Gjerrild tildeles det 3-årige arbejdslegat til at træde nye stier og udvide universet med nye udsigter og indsigter, der for en kort stund kan sende læserne på ø-hop mellem tilværelsens muligheder og umuligheder.

Sanne Munk Jensen (f. 1979)
Igennem tyve år har Sanne Munk Jensen givet dansk litteratur otte ungdomsromaner, som med deres rammende miljørealisme, skarpt skårne scener og fængende plot har inviteret mere end mange nye læsere ind i litteraturens verden. Mest af alt bringer Sanne Munk Jensen os alle sammen tættere på hinanden på tværs af alder, landsdel og livsvilkår. Hun skaber forståelse og nysgerrighed med sine bøger. Til dette vigtige og krævende litterære arbejde tildeles Sanne Munk det 3-årige arbejdslegat.

Thomas Korsgaard (f. 1995)
Thomas Korsgaard har et åbenlyst talent for at skabe fine, nuancerede og originale karakterer, der får lov til at komme til udtryk igennem dialogstykker. Med få sætninger formår han at vise nye sider af karaktererne og trække læseren længere ind i romanens voldsomme historie. Til at skabe nye højdepunkter og indsigtsgivende forhindringer tildeles Thomas Korsgaard det 3-årige arbejdslegat.

Kathrine Mitzi Amanda Assels (f. 1972)
Kathrine Assels skriver bøger til alle – børn, unge og voksne. Hun skriver med humor og alvor. Det er en leg at læse. Hun skriver om hverdagen, men finder altid en vej ind i magien. Kathrine Assels giver plads til, at mennesker kan følge drømme – hun gør det muligt for os at forsvinde ind i nye verdener, som også er en del af vores samfund. For alt dette tildeles hun det 3-årige arbejdslegat.

Om legaterne
- 896 har ansøgt om et arbejdslegat
- 287 har modtaget arbejdslegater
- Seks modtager 3årige arbejdslegater (3 børne- og ungeforfattere og 3 skønlitterære) på 855.000 kr.
- 248 modtager almindelige arbejdslegater på 100.000 kr.
- 33 modtager et debutantlegat på 50.000 kr.
I alt er der uddelt 31.580.000 kr.
Se alle årets modtagere af arbejdslegater fra Legatudvalget for Litteratur
Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur tildeler legater og stipendier til skabende kunstnere inden for litteraturområdet. Støtten gives på baggrund af ansøgerens samlede kunstneriske virke.
Udvalget består af Dennis Gade Kofod (udvalgsleder), Lars Horneman, Lasse Horne Kjældgaard, Agnete Dorph Stjernfelt og Gerd Laugesen.