Kunsten rykker ud
Ringsted Galleriet har vendt vrangen ud på sig selv. Byens beboere kan nu møde kunsten på byens station, i svømmehallen og sågar i et af byens træer. Når kunsten flyttes ud af de vante rammer, bliver barrierer nedbrudt, mener billedkunstner og gallerileder.
23. marts 2021
Alt er ikke helt som det plejer i den midtsjællandske by Ringsted. Skal du med toget fra byens station, får du øje på et lysværk i violet neon med ordene: ”Det bliver værre endnu” af kunstner Mette Clausen. Og går du gennem parken, Klosterlunden, fanges øjet af et stort gammelt træ nær Sct. Bendts Kirke, hvorfra der hænger masonit-malerier og dingler i vinden, som er udført af billedkunstner Maria Wæhrens med titlen ’Asken’.
Det er Ringsted Galleriet, der står bag udstillingsprogrammet med navnet ’SAMMENSTØD’, der blandt andet har fået støtte fra Statens Kunstfond. Og det er et reelt sammenstød, der sker, når kunsten kolliderer med hverdagen og alt, hvad den indebærer af at tage toget til arbejde eller søndagsgåture i byens park.
Ifølge Heidi Hove, der er billedkunstner og den ene del af lederduoen på Ringsted Galleriet, er udstillingen af helt åbenlyse årsager aldeles ideel i en coronatid. Samtidig er det en måde at nå ud til flere borgere i Ringsted, som ikke kender til galleriet.
”Der er nogle barrierer lige så snart, man skal bevæge sig ind på et galleri, og vi ligger tilmed også lidt afsides for handelsgaden”
Ringsted Galleriet har dog gjort sig synlig med opsættelsen af ’SAMMENSTØD’. Man har nemlig kunnet møde kunstnerne, mens de har sat værkerne op rundt omkring i byen, fortæller Heidi Hove:
”Det er vigtigt at møde folk på en anden måde, og når kunsten rykker ud i det offentlige rum, bliver det hele lidt mere afslappet. Og jeg tror på, at når kunsten og kunstnerne møder folk i deres dagligdag, så opstår der også et mere naturligt forhold mellem dem.”
AT VENDE VRANGEN UD
Et lys- og spejlværk bestående af tre, mørke spejle med omkransende kulørte lamper er opsat i byens svømmehal, som er lukket for alle andre end elitesvømmerne. Men selvom man ikke kan komme ind til Henrik Plenge Jakobsens værk ’Satan Mirrors’, er det i den grad synligt udefra. Med dets centrale plads mellem vandrutsjebanen og indgangen til omklædningsrummet, gør det opmærksom på sig selv med sine mange farver.
Ringsted Galleriet har med egne ord vendt vrangen ud på sig selv, og det går ikke ubemærket hen hos byens beboere.
”Det er en rigtig god idé, Ringsted Galleriet har fået. Det er ikke alle, der er så kunstinteresseret, at man aktivt vælger at gå på galleri, men man kan blive interesseret i kunst ved at møde den i det offentlige rum,” siger Ann Birgitte Brinkborg.
SAMTALESTARTER
Lisette Vind Ebbesen, udvalgsleder for Projektstøtteudvalget for Billedkunst, håber på, at udstillingsprogrammet kan sætte gang i nogle værdifulde samtaler.
”Man møder pludselig noget uvant og uventet i byrummet. Dermed får man også en oplevelse, man ikke havde forventet. Forhåbentlig sætter mødet noget i gang hos dem, der møder kunsten. Det kan være en samtale med den, man møder kunsten sammen med, men også en samtale i overført betydning. Måske puffer kunsten lidt til ens overbevisninger. Og det er noget af det, som kunsten kan – skabe værdifulde samtaler,” siger hun.
Og det er billedkunstner Morten K. Jacobsen, der er den anden del af lederduoen på Ringsted Galleriet, helt enig i.
”Vi lever i en tid, hvor vi snakker meget om coronavirus og mutationer. Vi skal også have noget andet at være fælles om, og kunst i det offentlige rum kan være et sted at starte. Mange af os er tvunget til at blive hjemme, og vi går rigtig mange ture. Nu kan turen få et andet formål og give nogle nye inputs og være anledning til nogle helt nye samtaler.”
Ringsted Galleriets mission om at skabe et regulært sammenstød mellem kunst og hverdag tager sig tydeligt ud, når man bevæger sig gennem byen. Sammenstødet fortsætter helt til den 20. november 2021, hvor der løbende vil blive skiftet ud i repertoiret af kunstnere og værker. Sideløbende med udstillingerne i byen er galleriet omdannet til en formidlingscentral bestående af 26 europaller, hvor hver kunstner kan tilføje elementer fra udstillingsprocessen. Formidlingscentralen er åben efter aftale.
Fakta

Fakta
Sammenstød
’SAMMENSTØD’ åbnede den 6. marts og præsenterer løbende værker indtil den 20. november 2021 af 26 kunstnere. Indtil den 27. marts er det værker af Henrik Plenge Jakobsen, Maria Wæhrens, Mette Clausen og Anders Visti, man kan opleve i byen.
Fra den 10. april åbner udstillingsprojektet op igen, hvor det er værker af Carl Plum, Lise Harlev, Thomas Bo Østergaard, Tue Greenfort og MC Coble. Blandt udstillingsprojektets andre kunstnere findes Nanna Debois Buhl, Maria Meinild, Jørgen fog, Lydia Hauge Sølvberg, Nina Nowak, Jørgen Carlo Larsen, Mo Maja Moesgaard, Maria Gondek, Thorgej Steen Hansen, Karin Lorentzen, Frederik Tydén, Freja Niemann Lundrup, Tove Storch, Simon Lindhardt, Vinyl-horror & -terror og Lis Nogel.
Kunstfonden støtter udstillingen sammen med Ny Carlsbergfondet, 15. Juni Fonden, Dansk Tennis Fond, Ringsted Kommune og Det Obelske Familiefond.