Musikken er blevet en del af Yasin Amiris hverdag. Foto: Turning Tables Danmark

Kulturlaboratorier indtager udsatte boligområder

Skibscontainere med professionelt lyd,- film- og fotoudstyr bliver en fast bestanddel i udsatte boligområder i Roskilde og Brøndby Strand. Projektet hedder ”Stemmer fra Blokken”, og ifølge Turning Tables Danmark, der står bag det langsigtede projekt, får kulturdanmark mindst lige så meget igen, som projektet giver.

23. marts 2021

Farverige skibscontainere ombygget til professionelle studier, hvor der kan produceres musik, film og foto, er gennem de sidste to år dumpet ned i ni forskellige almene boligområder rundt omkring i Danmark. Her har 200 børn og unge kunnet udfolde sig kreativt, og efter nogle uger har skibscontainerne lagt fra land igen.

Bag de mobile studier står NGO’en Turning Tables Danmark. Med støtte fra Statens Kunstfond og en lang række andre fonde, er det blevet muligt at søsætte et mere langsigtet projekt med navnet ”Stemmer fra Blokken”. Ideen er, at der skal bygges containerstudier midt i Æblehaven i Roskilde og i Hallingparken i Brøndby Strand. Studierne vil være åbne fire dage om ugen, hvor professionelle kunstnere står klar til at vejlede børn og unge inden for musik, film og foto.

ET RIGERE KULTURDANMARK

Ifølge Martin Højland, der er leder af Turning Tables Danmark og den ene halvdel af musik-duoen Den Sorte Skole, er projektet en mulighed for, at de unge kan tage på en længere kunstnerisk rejse med plads til mere fordybelse.

”Vi tror på, at det er godt for mennesker at få lov til at fokusere, fordybe sig og være til stede i processer, hvor man omsætter tanker til konkrete kreative værker. Det at få lov til at formidle sine tanker og opleve, at det har en værdi for andre er enormt givende, og gør de unge klogere på sig selv og styrker deres selvværd,” siger Martin Højland. Han tilføjer, at de unge blandt andet får mulighed for at optræde på Roskilde Festival og vise deres værker i Cinemateket og på Copenhagen Photo Festival.

For Martin Højland er det helt centralt, at fonde med kulturelt fokus og ikke bare et socialt fokus har støttet projektet. De børn og unge, som deltager i ”Stemmer fra Blokken”, ser det nemlig ikke som et socialt tilbud, men som et sted, hvor de kan udforske deres kunstneriske evner og kreativitet. Og det hænger sammen med en anden vigtige pointe, nemlig at projektet ikke kun giver noget til børn og unge i almene boligområder, men i lige så høj grad, at de giver noget til kulturdanmark.

”De her børn og unge har historier, energi og kreativitet, som man ikke finder andre steder i Danmark. De skriver om alt fra kærlighed til stigmatisering, og vi er blevet overvældet over, hvor dygtige de er, hvor meget de har på hjerte, og vi andre kan kun blive rigere af at høre deres historier,” siger Martin Højland.

KULTURLABORATORIER

Byggetilladelsen er netop blevet godkendt i Brøndby Strand ved København. Et stort grønt areal ved det almene boligområde Hallingparken bliver derfor snart indtaget af skibscontainere, der måler 12x12 meter med plads til både sang,- film- og fotostudie, samt udstillinger og koncerter.

Containerstudierne kaldes for kulturlaboratorier, og det er da også nærmest helt enestående, hvad der skabes i laboratorierne, hvis man spørger Michael Buch-Barnes, der er formand for bestyrelsen i Brøndby Boligselskab og byrådsmedlem for Socialdemokratiet. Det ved han alt om, for Turning Tables har nemlig allerede været forbi Hallingparken tidligere, hvor de har lavet musik med områdets børn og unge.

”Det er ikke alle, der er lige dygtige i skolen, men måske har de nogle kunstneriske talenter, som viser sig gennem deres deltagelse i projektet. Det kan give dem mere selvtillid, som de kan tage med sig videre i deres liv,” siger Michael Buch-Barnes.

NU ER MUSIKKEN HVERDAG

En af dem, der kender Turning Tables særlig godt, er 18-årige Yasin Amiri. Tilbage i 2018 havde han aldrig beskæftiget sig med musik og havde for den sags skyld heller ikke forestillet sig, at det var noget han skulle. 

Turning Tables holdt på det tidspunkt til i asylcentret Sandholmlejren, hvor Yasin Amiri var på sprogskole. Han kunne ikke helt se, hvorfor han skulle prøve at producere musik, men sagde dog ja, hvilket resulterede i, at han både fik skrevet en sang og filmet en musikvideo.

I sommeren 2019 dumpede Turning Tables deres skibscontainer ned i Æblehaven i Roskilde, hvor Yasin Amiri boede. Han tilbragte hver dag i kulturlaboratoriet med at producere musik og videoer. Derfra er det gået stærkt, og han har sammen med Turning Tables optrådt på blandt andet Roskilde Festival og Folkemødet. Yasin Amiri er flyttet til København og kommer et par gange om ugen på Turning Tables faste tilholdssted på Nørrebro.

”Musik er en del af min hverdag nu. Og det er fedt at komme hos Turning Tables på Nørrebro, hvor jeg enten hænger ud med de andre unge eller laver min egen musik,” siger Yasin Amiri, der er gået fra at skrive popsange om piger til at bevæge sig mere over i R&B-genren, hvor teksterne tager udgangspunkt i hans eget liv.

FØLELSER FÅR FRIT SPIL

Michael Bojesen, bestyrelsesleder for Kunstfonden og udvalgsleder for Projektstøtteudvalget for Musik, peger ligesom Martin Højland og Michael Buch-Barnes på, at projektet styrker de unge.

”Stemmer fra Blokken tager udgangspunkt i børn og unges musikalitet, og med en positiv indgangsvinkel udvikler dem som mennesker. Gennem musikken kan vi udtrykke vores følelser såsom kærlighed, smerte og glæde. Derfor er Stemmer fra Blokken helt i tråd med andre af Kunstfondens projekter, hvor man får kunst til at gøre en forskel i socialt udsatte boligområder.”

Fakta

"Stemmer fra Blokken" udfolder sig. Foto: Turning Tables Danmark

Fakta

Alle stemmer skal høres

”Stemmer fra Blokken” er udviklet af Turning Tables Danmark i samarbejde med Bikubenfonden, Brøndby Boligselskab, Boligselskabet Sjælland, Roskilde Festival med flere og er et af de 397 musikprojekter rundt omkring i Danmark, som fik del i de 28 mio. kr. der blev uddelt af Kunstfondens Projektstøtteudvalg for Musik i 2020.

Kunstfonden satser både på at få kunst ud i hele landet og på at give alle børn og unge mulighed for at opleve kunst. Projektet Stemmer fra Blokken er et langsigtet projekt, der gennem de næste fire år skal give unge i Roskilde og Brøndby Strand mulighed for at prøve kræfter med musik, film og fotokunst vejledt af professionelle kunstnere fra Turning Tables.

 

Mere