Kammermusikkvartetten KOTTOS. Foto: Martin Mydtskov Rønne

Karriereløft til fremstormende talenter

Nogle gange har selv de bedste talenter brug for en hjælpende hånd til at indfri deres potentiale. Statens Kunstfond har udvalgt 10 danske kunstnere, som får et solidt rygstød til at udvikle deres kunstneriske karriere både nationalt og internationalt.

14. december 2018

Statens Kunstfond har for første gang udpeget en række navne, som bliver en del af det nye karriereprogram ’Den Unge Kunstneriske Elite’. Programmet støtter de bedste unge talenter inden for alle kunstarter med henblik på at udvikle deres kunstneriske karriere.

Over de næste to år vil de 10 unge kunstnere gennemføre et skræddersyet individuelt karriereforløb, der skal sætte fart i deres karriere både nationalt og internationalt. Med karriereprogrammet får de ekstra mulighed for at fordybe sig i arbejdet med deres kunstneriske udtryk, det kan fx være gennem mentorforløb, residencies eller samarbejder med andre internationale kunstnere. Karriereprogrammet bidrager også til, at de unge kunstnere kan udtænke en bæredygtig plan for deres karriere, så de får bedre muligheder for at agere som selvstændige og uafhængige kunstnere. Alle 10 navne har tilknyttet en professionel konsulent, som hjælper dem med at gennemføre deres karriereplan.  

De 10 udvalgte talenter

 

Alexis Mark / Annual Report

Alexis Mark / Annual Report er et grafisk designstudie og udstillingsrum, skabt af designerne Marie Grønkær Hansen, Martin Bek og Kristoffer Li Scheutz. De tre unge talenter ønsker at fremme en kritisk og eksperimenterende kultur om grafisk design herhjemme, og i deres karriereforløb vil de bl.a. arbejde på at etablere sig på den amerikanske kunst- og designscene.

Buster’s World

Buster’s World er en tøjdesignduo bestående af Niels Gundtoft Hansen og Marie Munk Hartwig. Duoens kunstneriske vision er at skabe et alternativt og frimodigt udtryk til en ung målgruppe, og deres karrieremæssige ambition er at blive et globalt kendt modefænomen.

Julian Juhlin

Julian Juhlin er performancekunstner og er uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2014. Juhlins kunstneriske arbejde er kendetegnet ved inddragelse af egen krop og historie, bl.a. under konceptet ’Virgin Tour’, hvor han udstillede sig selv i glasbur som en kommentar til sin egen jomfrustatus. I sit karriereforløb vil Julian bl.a. dygtiggøre sig inden for filmkunsten og udvikle sit netværk i Japan og USA.

KASPERSOPHIE

KasperSophie er en dansk/fransk kostumedesignduo, som udvikler koregrafiske værker til museer. Målet med deres karriereforløb er at lægge fundamentet til at blive en førende aktør inden for koreografiske installationer i museumsrum, og undervejs vil de mødes med nogle af deres internationale kunstneriske forbilleder for at reflektere over deres kunstneriske arbejde.

KOTTOS

KOTTOS er en kammermusikvartet med en særegen kombination af instrumenter, hvor bl.a. akkordeon og det græske instrument bouzoukien bliver bragt sammen. KOTTOS ønsker at vise udtryksmulighederne og rummeligheden i klassisk musik, og deres mål er at blive ambassadører for dansk kammermusik og at blive et førende og fornyende kammermusikensemble både nationalt og internationalt.

Louise Haugaard Jørgensen

Louise Haugaard Jørgensen er uddannet som billedkunstner fra Det Jyske Kunstakademi, men hendes arbejde er kendetegnet ved at involvere flere kunstarter. Hun vil bl.a. styrke sine evner inden for det litterære og performative felt, og i sit karriereforløb vil hun udvikle sit netværk og skabe muligheder for udstillinger og turné i en række europæiske lande.

Lydmor

Lydmor en er elektronisk komponist og sangerinde, og udover sin personlige karriere har hun bl.a. skrevet musik til film og teaterforestillinger. Lydmor vil i sit karriereforløb udvikle den visuelle del af sin performance gennem forskellige samarbejder, og internationalt set vil hun gå efter at udvide sin fanbase i områder, hvor hun allerede har opbygget netværk, fx Asien.

Maria Bruun

Maria Bruun er møbeldesigner og uddannet fra Det Kongelige Kunstakademis Designskole. Maria Bruun arbejder minimalistisk med at fortælle visuelle historier gennem forskellige materialer, og hendes ambition er at udvikle sit kunstneriske og karrieremæssige ståsted, bl.a. gennem internationale samarbejder og deltagelse på relevante udstillingsplatforme.

Marie Topp

Marie Topp er koreograf og danser og er uddannet fra Statens Scenekunstskole i 2009. I sit karriereforløb ønsker Marie Topp at fordybe sig kunstnerisk ved at indgå i masterclasses med internationale koreografer, og hun har særligt fokus på at lave co-produktioner med internationale partnere for at udvide sin kunstneriske og karrieremæssige rækkevidde.

SVIN

SVIN er et genrekrydsende instrumentalband, som består af Lars Bech Pilgaard, Thomas Eiler og Henrik Pultz Melbye. SVIN vil udvikle sig kunstnerisk gennem samarbejder med koreografer og komponister, og internationalt vil de bl.a. fokusere på Centraleuropa, hvor de allerede har aftaler om festivaljobs og kontakter til spillesteder.    

Om puljen

Der er i 2018 blevet uddelt 3.880.000 fra karriereprogrammet Den Unge Kunstneriske Elite.

Den Unge Kunstneriske Elite er et led i kulturminister Mette Bocks talentindsats, der sætter fokus på udvikling af kunstneriske talenter i Danmark. 

Mere