Operaperformancen ‘Sun & Sea’ af Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė and Lina Lapelytė på Copenhagen Contemporary i samarbejde med CPH STAGE og TRAVERS, 2021. Foto: Frida Gregersen

Internationalt udviklingsprogram om bæredygtighed for musik- og scenekunstaktører

Statens Kunstfond og Arts Council England lancerer anden runde af udviklingsprogrammet om bæredygtige, internationale samarbejder. Denne gang kan både musik- og scenekunstaktører deltage. 

Pressemeddelelse
24. november 2022

Udviklingsprogrammets formål er at skabe nye forbindelser mellem kunstnere og organisationer i England og Danmark, samt at give indsigt i, hvordan musik- og scenekunstaktører kan reducere deres klimapåvirkning, når de arbejder internationalt.

Rejse- og turnéaktivitet er nemlig en afgørende del af det professionelle arbejde med musik og scenekunst, hvor behovet for at afsøge nye bæredygtige metoder til at dele kunsten er stigende.

Gitta Malling, bestyrelsesleder for Statens Kunstfond og udvalgsleder for Projektstøtteudvalget for scenekunst, siger:

”Vi er stolte af at kunne videreudvikle samarbejdet med Arts Council England og Julie’s Bicycle. Vi kan mærke, at der er en stor viljestyrke i musik- og scenekunstmiljøerne til at gøre op med vanetænkningen og stå sammen på tværs af landegrænser for at skabe kreative løsninger, så vi kan dele kunsten på en mere bæredygtig måde. Det inspirerer os i Statens Kunstfond at se, hvordan kulturlivet tager ansvaret på sig.”

Simon Mellor, Deputy Chief Executive, Arts and Museums, Arts Council England, siger:

“Vi er glade for, at vores kulturelle og kunstneriske forbindelser til Danmark vokser. Klimakrisen er den største og mest presserende udfordring for os alle. Med dette innovative projekt ønsker vi at finde nye, kreative måder at understøtte den danske og engelske kultursektors omstilling til en global fremtid med et mindre klimaaftryk. Ved at invitere en række kunstnere og kompagnier til at udvikle nye tilgange til miljømæssigt bæredygtige praksisser, fortsætter vi udviklingen af vores vision for en kultursektor, der er robust og ansvarlig, og som i stigende grad er internationalt forbundet.”

Musikmiljøet er inviteret med

Udviklingsprogrammet bygger på erfaringer fra et tidligere program, der blev igangsat af Arts Council England og Projektstøtteudvalget for Scenekunst i 2022, dog alene for scenekunstaktører. Her blev syv danske og engelske scenekunstaktører udvalgt til at udvikle bæredygtige tilgange til internationalt scenekunstarbejde, men musikmiljøet viste så stor interesse i programmet, at det gav anledning til at invitere Kunstfondens Projektstøtteudvalg for Musik med i anden runde af samarbejdet om udviklingsprogrammet.

Programmet falder i to dele. Første del omfatter 11 interaktive online sessioner, som bliver ledet af den anerkendte bæredygtighedsorganisation Julie’s Bicycle. Her vil de engelske og danske deltagere undervejs blive opfordret til at samarbejde om at udvikle projekter, der beskæftiger sig med nye bæredygtige tilgange til internationale turnér og samarbejder.

I programmets anden del kan deltagerne søge om tilskud på op til £20.000 til samarbejdsprojekter, der kan have fokus på fx kunstnerisk indhold, udforskning af nye metoder og modeller, forskning eller udvikling af et større projekt.

Hent ansøgningsvejledningen til deltagelse i udviklingsprogrammet

Skyggen af cellospillere i lilla lys

Om programmet

  • Statens Kunstfond, Arts Council England og Julie’s Bicycle udvælger i alt 20 deltagere til første del, hvorefter op til fire projekter vil blive udvalgt til at få tilskud.
  • Ansøgningsfristen for at deltage i programmet er den 20 januar 2023.
  • Programmet bliver støttet med sammenlagt over 1 million kroner af Arts Council England og Statens Kunstfond.
  • Programmet er udviklet med opbakning fra Den Danske Ambassade i Storbritannien.

Hent ansøgningsvejledningen til deltagelse i udviklingsprogrammet

 

Mere