Hyldest til hverdagsheltene

Hvem er de virkelige helte? Det er kunstner Inger Margrethe Larsen ikke i tvivl om. Gennem de seneste år har hun hyldet over 100 hverdagshelte med medaljer.

26. august 2022

De er hverken guld, sølv eller bronze. Og man får dem ikke for at blive OL-medaljevinder i kunstskøjteløb eller for at være ansat samme sted i 40 år. Nej, kunstner Inger Margrethe Larsens medaljer går til nogen helt andre helte – hverdagsheltene. Dem, der har holdt et surpriseparty for en ven, der sørger for andre, men glemmer sig selv og dem, der bruger deres aftener på at træne det lokale fodboldhold.

”Jeg krediterer folk med en medalje uafhængig af køn, alder og fortjeneste. Jeg ønsker at tilføje værdi og værdighed til autenticitet og ikke perfektion – at hylde det ægte og ikke det perfekte,” siger Inger Margrethe Larsen, der er uddannet fra Royal College of Art i London og har en kandidat i design.

Projektet hedder ’Medals for everyday heroes’ og begyndte i 2017, hvor Inger Margrethe Larsen rejste til Indien med medaljer i kufferten. Hun havde længe været fascineret af medaljer og deres betydning. Hun ville finde frem til hverdagens helte ved at tale med manden og kvinden på gaden og høre deres historier. Senere har hun også uddelt medaljer i USA og Danmark.

”Hvorfor fortjener du en medalje?” Sådan spørger Inger Margrethe Larsen. Nogen har svaret lige på tungen, mens andre har brug for betænkningstid. Men tydeligt er det, at Medals for everyday heroes er nemmere at arbejde med i udlandet end i Danmark, fortæller kunstneren bag. Danskerne er nemlig mere skeptiske, og mange føler ikke, at de har noget særligt at være stolte af.

Danske 36-årige Ida (pædagog) og indiske 58-årige Ramanan (landmand). Ramanan fortjener en medalje, fordi han vælger at fortsætte sit landbrug, selvom han kunne have solgt jorden til en god pris til ejendomsudviklere. Foto: Inger Margrethe Larsen

Det er dog ikke alle, der har svært ved at finde noget, de er stolte af. Danske 36-årige Ida sagde eksempelvis sådan her til Inger Margrethe Larsen, da hun spurgte hende:

”Jeg fortjener en medalje, fordi jeg har købt tre gadehunde fra internater i Grækenland og Rumænien og taget dem med mig hjem til Danmark. Jeg har inspireret folk i mit nabolag til at være medfølende med efterladte hunde.”

Inger Margrethe Larsen skriver historien ned og tager et billede af hende med medaljen. Medaljerne er lavet af hvid akryl for at undgå at rangere i guld, sølv og bronze. Men Ida og de andre hverdagshelte får ikke lov at beholde medaljen, afslører kunstneren. Medaljerne cirkulerer nemlig blandt heltene.

”Jeg oplever, at folk bliver glade for at formidle, hvad de har på hjerte, og det er ikke som sådan selve medaljen, der er vigtig. Medaljerne er ikke noget uden dem, der bærer dem og giver dem historier,” siger kunstneren med henvisning til medaljernes hvide udseende, der skal afspejle, at alle er lige.

Spejling

Gennem årene har hun overrakt over 100 medaljer. De mange portrætter og historier har resulteret i soloudstillinger både i Indien og USA. Nu drømmer Inger Margrethe Larsen om at samle heltene i en bog, men det er alligevel usikkert, for som tiden går, vokser projektet stadig. For nyligt da kunstneren var hos frisøren, kunne hun da heller ikke lade være at spørge, hvorfor hun fortjente en medalje.

Hun forventede svaret ville lyde i retning af, at hun hver eneste dag klippede folk og gjorde dem glade og tilfredse med deres udseende. Men at afholde et surpriseparty for en god ven, var det, der skulle udløse medaljen.

Inger Margrethe Larsens mål med projektet er at anerkende, hvad vi alle går og gemmer på, og hun håber, det kan inspirere andre. Men ligeså meget ønsker hun at vise, at vi ikke er så forskellige på tværs af kulturer. Derfor ledsages billederne af fornavn, alder, profession og nationalitet. Og man vil se, at både i Indien og i Danmark har hverdagshelte ment, at de fortjente en medalje for frivilligt at undervise børn i henholdsvis selvforsvar og fodbold.

”Om man er fra Indien, USA eller Danmark, håber jeg, man kan spejle sig i hinanden. Det er min mission at samle os på tværs. Verden er fuld af nedgørelse og ødelæggelser af andre menneskers værdier og historier, derfor prøver jeg at forandre verden til det bedre fra mit lille ståsted ved hjælp af mine medaljer,” siger Inger Margrethe Larsen.

Fakta

Galleri over 12 personer fra Indien, USA og Danmark, der har modtaget medajler i hvid akryl
Foto: Inger Margrethe Larsen

Fakta

Inger Margrethe Larsen

  • Inger Margrethe Larsen arbejder i spændingsfeltet mellem kunst, kunsthåndværk og design og har deltaget i adskillige udstillinger i ind- og udland, som f.eks. ved Charlottenborg Forårsudstilling og Biennalen for Kunsthåndværk & Design.
  • Hun bruger gerne sin smykkekunst som tilgang, som f.eks. ved sit medaljeprojekt ”Medals for everyday heroes” og sit corona-projekt ”Indtryk, udtryk og aftryk”. Inger Margrethe Larsens mission er fortsat at arbejde med mennesker, fællesskaber, kreativitet og formidling.
  • Medaljerne til Medals for everyday heroes er skabt i hvid akryl og kommer med forskellige farvede bånd og motiver såsom en krone, stjerne og kors. Medaljeformene er håndlavede i træ, hvorefter der er brugt vakuumformningsteknikken.

 

Mere