Forfatter Helle Helle. Foto: Mikkel Carl. Holbergmedaljen. Foto: Statens Kunstfond

Holbergmedaljen 2019 går til …

Forfatteren Helle Helle har siden sin bogdebut i 1993 udgivet 10 værker, der har fascineret mange læsere i ind og udland. Nu hædres hun med årets Holbergmedalje. Med medaljen følger 75.000 kroner fra Statens Kunstfond.

12. november 2019

I år hyldes forfatteren Helle Helle for en række romaner og novellesamlinger, som er læst og elsket både herhjemme og i udlandet.

Medlem af Holbergkomiteen og forfatter Peder Frederik Jensen siger:

”Helle Helle er en prosaist med en helt igennem egenartet sprogtone, der indfanger læseren gennem det usagte – udkrystalliseret i tilsyneladende trivialiteter, der samtidig er ladet med dyb humor og rædsel. Senest i romanen ’de’ fra 2018 udfoldes det ’lille’ liv i på én gang knivskarpe og flydende former, hvor almindelighedens ’Brugsen’, ’blomkål’ osv. -universer står i hjerteskærende underspillet kontrast til titlens mor/datter liv. Romanernes afsæt i udkanten – den geografiske, sociale, mentale – kan på forskellig vis få næsten bangske eller beckettske toner i spil. At bipersonerne bliver hovedpersoner, trækker en – tynd, men fin – tråd til det holbergske galleri.”

I godt selskab

Holbergmedaljen er blevet uddelt siden 1934, og Helle Helle kommer nu i fornemt selskab med prismodtagere som blandt andre Thit Jensen, Henrik Pontoppidan, Tom Kristensen, Karen Blixen, Villy Sørensen, Inger Christensen, Dorrit Willumsen og Kaspar Colling Nielsen.

Om Helle Helle

Helle Helle (født 1964) debuterede i 1987 med novellen ’Et blommetræ’ i Dagbladet Information. Hendes bogdebut var tekstsamlingen ’Eksempel på liv’ (1993) og senest har Helle Helle udgivet romanen ’de’ i 2018. Helle Helle har læst litteraturvidenskab på Københavns Universitet og er uddannet fra Forfatterskolen. Hun er kendt for sin afmålte, realistiske stemme og tematik. Helle Helle har blandt andet modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Hendes bøger er oversat til mere end 15 sprog - blandt andet engelsk, tysk, fransk, italiensk, japansk og russisk.

Fakta om Holbergmedaljen

Holbergmedaljen uddeles hvert år i forbindelse med Ludvig Holbergs fødselsdag den 3. december. Komitéen bag medaljen består af dr.phil. Bent Holm (formand for komitéen), formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur Jens Smærup Sørensen, direktør for Det danske Sprog- og Litteraturselskab Karen Skovgaard-Petersen, forfatter Ursula Andkjær Olsen og forfatter Peder Frederik Jensen. 

Ud over den store ære og 75.000 kr. fra Statens Kunstfond modtager vinderen en smuk sølvmedalje med indgraveret navn og Ludvig Holbergs karakteristiske profil.

Fejringen af Helle Helle

Holbergmedaljen overrækkes ved en reception tirsdag den 3. december kl. 15.00 i Admiral Gjeddes Gaard, St. Kannikestræde 10 A, Baghuset, 1169 København K. 

Der er adgang for pressen med forudgående tilmelding til mfu@kum.dk  

Læs mere om Holbergmedaljen og de tidligere års modtagere

Yderligere oplysninger:

Specialkonsulent Søren Beltoft, Slots- og Kulturstyrelsen, tlf.: 25 39 88 58, sbe@slks.dk. 

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

HOLBERG OG LITTERATUREN:

”Holberg udfolder en kritisk skarphed, som vittigt og vellystigt punkterer opblæsthed, selvgodhed, sortsnakkeri, eftersnakkeri. Han sætter irriterende spørgsmålstegn ved vedtagne sandheder og demagogiske forsimplinger. Hans våben er en ironi, der ikke hoverer, men provokerer. Han er mindst lige så ubekvem, underholdende og nødvendig nu, som han var i sin tid.” 

- Formand for Holbergkomitéen Bent Holm

Mere