Hæder til syv kunstnere

Statens Kunstfonds hæderspris går i år til syv vidt forskellige kunstnere. Fælles for dem alle er, at de har skabt værker, der kredser om, hvem vi er og vores plads i verden.

Pressemeddelelse
24. november 2020

I Danmark har vi i mere end 100 år haft en tradition for at hædre vores fremmeste kunstnere. Kunstfondens hæderspris gives til kunstnere, som har skabt et helt enestående bidrag til vores kunst- og kulturliv. De syv kunstnere, der modtager Kunstfondens hæderspris i 2020, har gjort netop det.

Caroline Søeborg Ahlefeldt, leder af Statens Kunstfonds repræsentantskab, siger:

”Årets hædersmodtagere har sat et markant aftryk på vores samfund. De udtrykker sig vidt forskelligt, men de formår på hver deres måde at sige noget om det at være menneske. Deres værker præger vores tid og har bidraget til sammenhængskraft og en større forståelse af verden og vores plads i den. Årets hædersmodtagere demonstrerer på fineste vis, at kunst kan tage fat i os og i livets helt store spørgsmål.”      

De syv kunstnere er:

Lise Nørgaard: Manuskriptforfatter, redaktør, forfatter og journalist. Manuskriptforfatter til hovedværket Matador – en hjørnesten i dansk filmhistorie. Serien er blevet set af generation efter generation og har ydet noget så sjældent som sammenhængskraft blandt det store publikum, den er nået ud til. Lise Nørgaard har været en stor inspiration for efterfølgende generationer af kvindelige filmmagere.

Lone Frank: Forfatter og videnskabsjournalist med en stor produktion af bøger, som handler om at forstå og formidle menneskehedens ældste spørgsmål: Hvem er vi? Lige fra ’Klonede Tigre’ om Asiens biotek-revolution, over ’Den femte revolution’ om hjernens krinkelkroge og mærkværdigheder og ’Mit smukke genom’ om sammenhængen mellem biologi og personlighed til ’Lystens pioner’ om dyb hjernestimulation.

Peter Madsen: Tegner og tegneserieskaber Peter Madsen har siden 1970’erne skabt uforglemmelige scener som tegneserieskaber. Blandt andet kendt for Valhalla, der også blev filmatiseret, og for sine genfortællinger af bibelhistorier - et nybrud i forhold til den traditionelle måde at fortælle bibelske historier på. De tre første albums med Valhalla regnes i dag for nogle af de bedste danske tegneseriealbums nogensinde.

Cecilie Manz: En designer, som mestrer mange forskellige felter – glas, møbler, tekstiler, lamper og højtalere. Blandt de producenter som har glæde af Cecilies design kan nævnes B&O, Fritz Hansen, Muuto, Lightyears og japanske Actus. Hendes formsprog er præget af den danske designtradition, som hun fører sikkert videre ind i nutidens globale virkelighed.

Finn Thybo Andersen: Billedkunstner Finn Thybo Andersen har fra starten arbejdet med et afsæt i et socialt engagement, og et ønske om at kunsten skal være for alle. Han har blandt andet været med-initiativtager til Kanonklubben, der eksperimenterede med happenings, gruppebaserede praksisser og situationsbestemt kunst. Sideløbende var han en del af gruppen ’Plagiatdrengene’, dannet af Poul Gernes. Han har også været medstifter af Ydre Nørrebro Kultur Bureau (YNKB) og ’People’s Museum’, et kunstkulturhistorisk museum i Birziet ved Ramallah. Han har gennem sin produktion insisteret på dialog som kunstnerisk værktøj i forhold til at skabe debat om sociale mekanismer og politiske systemer.

Ruth Campau: Billedkunstner Ruth Campau arbejder inden for det abstrakte, det konceptuelle, det installatoriske og det performative. Hun er repræsenteret på flere af landets kunstmuseer fx Arken i Ishøj og Kunsten i Aalborg. Campaus værk er funderet i maleriet, men hun arbejder hele tiden med at udvide maleriets grænser, ikke bare inden for den traditionelle kunstinstitution, men også i en langt større både social og arkitektonisk forstand. Hendes produktion inkluderer malerier på akryl og glas på fx boligbyggeriet Nordlyset i Nordhavn, København, og fire etager høje collager på Hvidovre Hospital.  

Kerstin Bergendal: Billedkunstner Kerstin Bergendals kunstneriske tilgang ses fx i hendes projekt til en ny legeplads i Ballerup Kommune og i hendes langvarige engagement i planlægningen af et nyt byområde ved Trekroner i Roskilde. Det er karakteristisk, at hun formår at skifte imellem det nære og overskuelige perspektiv på en legeplads for børn og den komplekse og langvarige udviklings- og planlægningsproces, der indgår i etableringen af et helt nyt byområde. Hun er aktuelt engageret i det nystartede, kunstnerdrevne udstillingssted LOKALE og i projektet ’Apropos en eng’ med omdrejningspunktet Grønningen i København Nordvest.

Læs de fulde begrundelser

Mangler du mere info?

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

Fakta

Ruth Campau, 2017. Foto: Randers Kunstmuseum

Fakta

Om hædersydelser

I alt 275 kunstnere modtager Statens Kunstfonds hædersydelse.

De fordeler sig mellem de enkelte kunstarter: Billedkunst, litteratur, scenekunst, film, musik, arkitektur samt kunsthåndværk og design.

Prisen tildeles kunstnere, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstnere.

Der kan tildeles en ydelse, når den er blevet ”ledig” pga. dødsfald blandt modtagerne.

I 2020 modtager syv nye kunstnere hædersydelsen.

Hædersydelsen er livsvarig.

Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt.

Kunstnere, der har en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på ca. 415.000 kr./år eller derover, modtager ingen ydelse.

Den maksimale ydelse udgør ca. 167.000 kr./år før skat.

Læs mere om tildeling af hædersydelser

 

Mere