De nye modtagere af hædersydelsen blev fejret i Folkehuset Absalon på Vesterbro. Foto: Per Arnesen

Hæder til 13 kunstnere

Statens Kunstfonds hædersydelse er noget særligt. Den bliver finansieret af os alle sammen over finansloven og givet til kunstnere med en særlig betydning for Danmarks kunst og kulturliv. I aftes blev 13 nye modtagere af hæderen hyldet i Folkehuset Absalon på Vesterbro.

Pressemeddelelse
3. december 2019

Pressekontakt: 41 39 38 53

Historisk tradition

Hædersydelserne har en lang tradition, der går flere 100 år tilbage. Bl.a. uddelte staten digtergage, som gik til H.C. Andersen og Holger Drachmann. Siden har det været en del af samfundet, at vi bakker op om vores mest betydningsfulde kunstnere. 

Listen har igennem tiden indeholdt navne som Klaus Rifbjerg, Per Kirkeby og Benny Andersen. Og spoler vi tiden frem til 2019, har 13 kunstnere her til aften fået Kunstfondens hæderspris med sig hjem.

Caroline Søeborg Ahlefeldt, formand for Statens Kunstfonds repræsentantskab, siger:

”Det er svært at forestille sig, hvordan ens liv ville være uden kunst. Uden historier, man kan genkende sig i, kunstværker, der bliver ved med at fascinere og fange øjet. Ord, som giver ekko i en selv og musik, der kryber under huden og sætter sig i hjertet. Årets modtagere af Kunstfondens hædersydelser har skabt kunst, som kan netop det. De er vidt forskellige i deres arbejde og udtryk, men fælles er, at de har skabt værker, som betyder noget for rigtig mange mennesker, og som beriger os, påvirker os og giver os store oplevelser – til sammen og hver især.”

De 13 kunstnere er:

Flemming Quist Møller: Tegner, musiker, forfatter og filmarbejder og far til folkekære karakterer som Cykelmyggen Egon og Jungledyret Hugo.

Mette Moestrup: Nyskabende og eksperimenterende digter og forfatter med en række teaterforestilinger, digtsamlinger, børnebøger og kollektive skriveeksperimenter i porteføljen.

Annisette Koppel: Sanger og sangskriver, medskaber af over 170 værker med Savage Rose og en unik stemme i dansk musikliv.

Jesper Kongshaug: Internationalt anerkendt lysdesigner til alt fra teatre og operaer til events og offentlige pladser.

Carsten Thau: Idéhistoriker og professor i arkitektur. Forfatter, forsker og en af de største formidlere af arkitektur herhjemme.

Anita Jørgensen: Billed- og installationskunstner med en perlerække af materialebevidste installationer og værker i det offentlige rum. Blandt andet Byens Bro i Odense.

Jette Gemzøe: Tekstilkunstner, hvis tekstiler udsmykker store offentlige institutioner og private virksomheder herhjemme og i udlandet.

Peter Adolphsen: Forfatter, der siden 1996 har skrevet noveller, eksperimenterende fiktionsprosa, sci-fi romaner og flere billedbøger til børn.

Kristine Jensen: By- og landskabsarkitekt, der har sat præg på vores fælles landskab. Blandt andet med renoveringen af Prags Boulevard i København, landskabet omkring det nye Moesgaard Museum uden for Aarhus og monumentområdet i Jelling.

Jesper Fabricius: Billedkunstner, der står for udstillinger på tværs af medier som fotografi, eksperimentalfilm, maleri, installation, grafik og collage samt kunsttidsskriftet PistProtta og forlaget Space Poetry

Karsten Fundal: Komponist, kendt for sine symfoniske orkesterværker og kammermusik og interessante samarbejder, herunder musik til flere spillefilm.

Thomas Agerfeldt Olesen: Cellist og komponist af orkestermusik og kammermusik, heriblandt syv strygekvartetter samt operaer. Hans værker er blevet opført verden over.

Nikoline Werdelin: Tegner og kvinde bag de tegnede tidskrøniker Homo Metropolis, Café og Rose, Laura og Nugga i Alt for Damerne og Politiken. Desuden en produktiv dramatiker og sceneinstruktør. 

Læs de fulde begrundelser for hver kunstner

Mangler du mere info?

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

Fakta

Gang med farvet glas
'Your rainbow panorama', Olafur Eliasson, ARoS. Foto: Anders Trærup

Fakta

Fakta om hædersydelser

I alt 275 kunstnere modtager Statens Kunstfonds hædersydelse.

De fordeler sig mellem de enkelte kunstarter: Billedkunst, litteratur, scenekunst, film, musik, arkitektur samt kunsthåndværk og design.

Prisen tildeles en kunstner, der har en sådan kunstnerisk produktion bag sig, at de har placeret sig afgørende som kunstner.

Der kan tildeles en ydelse, når den er blevet ”ledig” pga. dødsfald blandt modtagerne.

I 2019 modtager 13 nye kunstnere hædersydelsen.

Hædersydelsen er livsvarig.

Ydelsernes størrelse bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt.

Kunstnere, der har en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på ca. 411.000 kr./år eller derover, modtager ingen ydelse.

Den maksimale ydelse udgør ca. 166.000 kr./år før skat.

Læs mere om Statens Kunstfonds hædersydelser