GUIDE: Kunst uventede steder
Kunst popper op i vante omgivelser og på uventede steder. Vi har udvalgt en række kunstværker, som du kan opleve i din hverdag.
28. januar 2020

En eventyrlig legeplads ved Frederiksborg Slot
En legeplads for børn inspireret af et rigtigt slot. Det er, hvad kunstnerduoen Hesselholdt og Mejlvang har opført i Hillerød i området ved Frederiksborg Slot. Elementer fra slottet genopstår på legeområdet i både farver, murværket og arkitekturen. På denne måde er slottet gentænkt og genopført som legeplads, hvor børnenes udfoldelse står i centrum.

Kunst på fortovet i Vejle
På et fortov i Vejle strækker et 400 meter langt felt af krydsord sig. Anders Bonnesens værk er til at gå på. Tekstbrokkerne på fliserne stammer blandt andet fra Inger Christensens digte og Lewis Carrolls Alice i Eventyrland. Som fodgænger får man skærpet sit blik for dele af byens rum, som vi ofte ikke skænker en tanke. Selve det at gå kan blive en fortælling.

Udflugtsoraklet i Svenstrup
Ved forsamlingshuset i Svenstrup, et stenkast fra hovedvejen, står ’Udflugtsoraklet’; en træskulptur af Hartmut Stockter. Ud over at fungere som stedmarkør kan træskulpturen komme med utraditionelle bud på udflugter i lokalområdet. Det kunne for eksempel være: ”Tal med en odder på landevejen”. Skulpturen er på én gang tombola og spåkone, et uhøjtideligt og humoristisk værk, der lægger op til samtale og iscenesætter området omkring Svenstrup på en ny og overraskende måde.

Samtaletårn i Silkeborg
Peter Callesens samtaletårn i parken ved Silkeborg Højskole står som sin egen verden. Det ti meter høje egetræstårn består af to trappegange, der tilsammen danner en dobbeltspiral. To personer kan gå fra hver sit udgangspunkt op ad de to trapper for til sidst at mødes i et fælles rum øverst i tårnet med siddepladser og udsigt. Kunstneren har i arbejdet ladet sig inspirere af både Babelstårnet og matematikeren Fibonaccis talrække, som kan ses gentaget i naturen hos alt fra sneglehuse til kålhoveder.

Moderne kunst og gammeldags lysaviser i Sønderborg
Kunstner Lise Nørholm betragter ord og bogstaver som visuelle billeder. Til Multikulturhus Sønderbog har hun udviklet værket ’Fri & Lige’, som anvender tekst og skiltning som kunstnerisk medie. Ved indgangen til kulturhuset mødes man af et lysrelief bygget af gammeldags lysaviser, hvor en tekstlinje udskiftes hvert tiende minut. Inde i huset er der malet bogstavsformationer på søjler og vægge – formationerne er sætninger og ord hentet fra verdenslitteraturhistorien, fra hjemmesider om områdets lokalhistorie og fra Nørholms egne tekster.

Lydkunst i Struers landskab
Rundt omkring i Struer Kommune står Ursula Nistrups svungne aluminiumskærme på særlige udsigtspunkter. I bakket terræn, på flad strand og højdedrag, i skovområde og hede fremhæver de lysreflekterende skulpturer landskabets lyde. Skærmene skaber læ og stilhed, og de fungerer samtidig som analoge forstærkere. Står man ved skærmene vil lyden af bølger, vind og bruset fra trækroner blive forstærket.

Spøgelseshuse får nyt liv i Junget
I den lille landsby Junget i Skive Kommune har de lokale beboere sammen med kunstner Birgitte Ejdrup Kristensen og arkitekter fra CUBO gentænkt bytorvet. En række forladte huse i byen er blevet revet ned, og husenes mursten er blevet genopført i permanente skulpturer på bytorvet. På denne måde har områdets spøgelseshuse fået nyt liv, og værket peger på, hvordan fortidens materialer kan bruges i fremtiden.

Blød kunst på politistationen i Køge
Ventetiden på Køge Politistation fordrives i et kunstværk. Merete Vyff Slyngborg fremhæver med sit værk ’Sunny Side Up’ politistationens venteværelse som et socialt rum. Med varme og underfundig humor får Slyngborg med sit bløde rum skabt kontrast til det ellers kontante og hårde billede, mange kan have af politiets arbejde.