GUIDE: Kunst i det fri – I Jylland og på Fyn
I disse tider kan vi alle have brug for at komme ud og få frisk luft og se noget andet, end vi plejer. Vi har samlet en række kunstværker, som du og familien kan tage ud og opleve i det fri.
10. april 2020

Kunstvej ned til havet
Når du besøger ’Vestled’ i Hvide Sande, bliver du først mødt af en 1.350 m2 teglstensbelagt flade, som du kan følge på din vej fra parkeringspladsen, over klitterne og ned til stranden. Hvis du har brug for en pause undervejs, kan du hvile dig på værkets anden del, som er en bronzeskulptur beliggende ved foden af klitten, der fungerer som bænk og udkigspost. Og derudover kan du via værkets tredje del, en afrundet plint af mørkt tegl, komme helt ud til molen. ’Vestled’ giver dig, uanset fysisk formåen, en smuk og tilgængelig rute, når du vil ned til havet og stranden. 'Vestled' er skabt i et samarbejde mellem arkitekt Carsten Juel-Chriansen, lanskabsarkitekt Torben Schønherr og billedhugger Marianne Hesselbjerg.

Kunst i skovbunden
I Skibelund Krat, et af landets vigtigste erindringssteder, finder du, imellem høje mindesten og slanke bøgetræer, et lille poetisk sted i skovbunden, der indbyder til fordybelse og ro – hvis du vel og mærke leder lidt. De to cirkelrunde, sorte sten som Sophia Kalkaus kunstværk ’Lenticula’ består af, gør nemlig i modsætning til de store mindesten ikke meget væsen af sig. Men når du finder det, kan du, ved dette lille underspillede monument, lade tankerne flyve, og mærke historiens vingesus.

Vartegn og samlingssted med udsigt
I Vestre Fjordpark ved Aalborg ligger tårnet ’The Interior of Inés’, som et vartegn og et samlingssted for området. Thomas FOS Poulsen, der er kunstneren bag, har kombineret kunst med arkitektur, og sammensat tårnet af bl.a. trækonstruktioner, betonstøbninger, glasfiner og et stråtækt tag. Med sine forskellige elementer og konstruktioner indbyder tårnet til udforskning og brug af sanserne, imens du bevæger dig op imod toppen. Herfra kan du som prikken over I’et nyde den flotte udsigt over Vestre Fjordpark.

Hvide kæmper ved havet
Hvis du går en tur langs vandet ved Sædding Strand lige uden for Esbjerg, kan du møde fire kæmper på din vej. På en vold ved stranden sidder fire hvide menneskefigurer og betragter roligt havet, imens de inspirerer os til at stoppe op og gøre det samme. Den enestående betonskulptur ’Mennesket ved havet’ er skabt af Svend Wiig Hansen og skildrer mødet mellem mennesket og naturen, havet og civilisationen.

Storslåethed i Herning
11,22 meter. Så højt er du oppe i luften, når du står på platformen på toppen af den stålkuppel, som udgør den nederste del af skulpturen Elia. Ud over stålkuplen består skulpturen yderligere af fire stålsøjler, så Elia i alt sin storhed rejser sig 32 meter op over landskabet ved Herning. Midt i skulpturen sidder en gasbrænder, som en gang i løbet af en 19 dages periode, får skulpturen til at ”gå i udbrud” med en 8,4 meter høj ildsøjle i 30 sekunder. Den kæmpestore og forunderlige skulptur er skabt af Ingvar Cronhammar, og er med alt sin storslåethed helt sikkert et besøg værd.

Det lille hus og den store krukke
I Søparken ved Dydvad svæver et lille blåmalet hus med græs på taget højt oppe i luften ved søens bred. På et par lange tynde ben står det lænet op ad en kæmpestor krukke, der spejler sig i søens vand. Tilsammen er huset og krukken en skulptur, der er skabt af Jørgen Carlo Larsen, og med forskellige elementer bliver skulpturen både en spejling af – og en kontrast til den omkringliggende natur. Her kan du nyde roen fra søen og træerne omkring dig, og opleve hvordan skulpturen ændrer udtryk, alt efter hvilken vinkel, du ser den fra.

Mønsterdannelser og udsigt
Kunstværket ’Rotation af mennesker og dyr’ finder du ved Naturstyrelsen i Faaborg. Værket, der er skabt af Karin Lind, består af tremmesektioner og fungerer i sin helhed både som visuel mellemgrund, som kvæghegn og som udsigtsplatform. Udsigtsplatformen er skabt ved at bryde tremmesektionernes lineære forløb og lade dem rotere om en akse, så det bugede hegn skaber en halvcirkel, man kan gå ud på. Ved ’Rotation af mennesker og dyr’ kan du fordybe dig i alle tremmesektionernes mange detaljer og mønsterdannelser, og nyde udsigten over Sollerup Enge og Arreskov sø.

Lysende træer i flotte farver
Kugletræer og kegletræer i flotte farver. Det kan du møde, hvis du går eller cykler en tur langs Brombærstien ved Odense. Skulpturgruppen, som kunstneren Peter Holm har skabt, ligger jævnt fordelt rundt omkring i landskabet, og giver liv til et område, der ellers førhen var meget neutralt. Uanset om du går tæt på eller bare betragter træerne på afstand på din vej, er deres mønstre og farvedetaljer både bemærkelsesværdige og inspirerende. Og kommer du forbi om aftenen, kan du nyde synet af træernes skinnende farvede lys i mørket.