Sølystskolen i Silkeborg havde i november besøg af den prisbelønnede forfatter Morten Dürr, der blandt andet har skrevet bøgerne Hviskeleg, Robotten kan skide!, Vand til blod og Pakkepost til hele universet.

Forfatterbesøg rydder reoler på skolebibliotek

Sølystskolen i Silkeborg har haft besøg af forfatter Morten Dürr. Han blev modtaget med stor begejstring, og skolebibliotekaren måtte melde udsolgt af hans bøger i månederne efter.

4. april 2022

Hvordan får du idéer til dine bøger? Er der bøger, du har skrevet, som du har fortrudt? Hvor gammel var du, da du skrev din første bog?

Sådan spurgte eleverne fra 2. til 5. klasse på Sølystskolen i Silkeborg, da den prisbelønnede forfatter Morten Dürr var på besøg i november. Formålet med forfatterbesøget var at skabe mere læselyst hos eleverne, og noget tyder på, at det lige netop er det, der er sket, for siden besøget har Morten Dürrs bøger gået som varmt brød på skolebiblioteket.

Sølystskolen søgte Kunstfonden om penge til at få besøg af forfatter Morten Dürr, noget som skolebibliotekar Cecilia Björklund ikke havde prøvet før. Hun søgte puljen ’Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge’. Hun var lidt skeptisk, før hun kastede sig ud i ansøgningen:

”Jeg tænkte, at det nok var voldsomt bøvlet for at sige det på godt jysk. Jeg frygtede at skulle udfylde mange formularer og redegøre for hver mindste lille detalje. Men så slemt var det jo faktisk ikke. Jeg udfyldte blot med emne, navn på forfatter og pris på arrangementet,” siger Cecilia Björklund.

personen bag bøgerne

Dagen for Morten Dürrs besøg havde navnet ”Store Læsedag”. Og der var stort fokus på netop læsning i ugerne op til besøget. 2. og 3. klasse havde forinden læst ’Slip aldrig Samiras hånd’, og 4. og 5. klasse havde læst ’Hviskeleg’. Men bibliotekar Cecilia Björklund blev ramt af dårlig samvittighed over for 0. og 1. klasse, som ikke skulle have besøg. Så når de var på biblioteket, læste hun højt fra Dürrs billedbog ’Marias dukke’. Da dagen for forfatterens besøg oprandt, stak han hovedet forbi de små klasser, og en af eleverne udbrød:

”Jamen, han er jo et menneske,” fortæller Cecilia Björklund og fortsætter:

”Børnene fra vores skole er måske ikke så forvænt med kulturelle arrangementer. Derfor var det også stort at få besøg af en forfatter. Det er min fornemmeste opgave at give dem noget, de kan se tilbage på og synes var fedt.”

Morten Dürr fortalte de cirka 200 børn om sit forfatterskab, om sin hund og havde selvfølgelig fokus på de to bøger, som eleverne havde læst forinden. Her gik han i dybden med, hvorfor han havde skrevet lige nøjagtigt de bøger. Da timen med forfatteren var gået, fandt flere af eleverne telefonerne frem, så de kunne tage selfies med dagens stjerne.

Udsolgt på alle hylder

I månederne efter besøget kunne man på skolens bibliotek ikke opstøve en eneste bog af Morten Dürr. Der var tomt på alle hylder, og det er til stor glæde for skolebibliotekaren.

”Læsning giver fordybelse og ro. Det giver eleverne en bedre forståelse for, hvordan andre har det og stimulerer dem sprogligt. Derfor synes jeg som skolebibliotekar, at det er vigtigt at få børnene til at læse en masse gode bøger, og det har forfatterbesøget i den grad hjulpet med,” siger Cecilia Björklund, der understreger, at det ikke er sidste gang, skolen skal have besøg.

Ønsker I også besøg af en forfatter? Så søg inspiration i Kunstfondens nye online katalog ’Levende litteraturmøder for børn og unge’. Kataloget rummet 60 forskellige arrangementer i 2022, som er sorteret efter målgruppe.

Fakta

20 børnetegninger på væg
Sølystskolens 0. klasser fik ikke besøg af forfatter Morten Dürr. Men når de kom på besøg på biblioteket, havde bibliotekaren sørget for oplæsning af 'Marias dukke', hvor eleverne tegnede til.

Fakta

Forfatterbesøg 

Søg inspiration til forfatterbesøg i kataloget ’Levende litteraturmøder for børn og unge'. 

Katalog: Levende litteraturmøder for børn og unge →

 

Mere