Jesper Aabille bruger mad til at skabe dialog. Foto: Søren Malmose

Interview: Hverdagen er spektakulær

Fire kunstnere skaber kunst i Værebro Park, hvor lokale beboere bidrager til kunsten. Men det er ikke altid let at få de lokale med på idéen. Kunstner Jesper Aabille har måske knækket koden, og det indbefatter tjansen som grillmester.

Interview:
August 2018

Hverdagen er spektakulær

Jesper Aabilles projekt "Fra samtale til illustration" tager udgangspunkt i hverdagslivet for de mennesker, der bor og arbejder i Værebro Park. Hvad er det enkelte menneskes historie? Jesper Aabille har en samtale med en person og finder frem til en historie fra personens liv.

"Det skal ikke være politisk. Og det skal heller ikke være de helt store fortællinger fra en persons liv. Gerne hverdagshistorien, som også er med til at beskrive et menneske," siger Jesper Aabille.

Imens de taler, illustrerer han fortællingen. Det færdige værk er en akvarel, som samtalepartneren får med hjem. Men først skal de fotograferes med illustrationen. Fotografiet bliver en del af det samlede værk, som bliver en udstilling i KunstVild og senere på Værebro Bibliotek.

"Jeg maler hverdagen. Og hverdagen kan både være spektakulær eller en simpel kop kaffe i solen. Det er den personlige fortælling, der tæller," siger Jesper Aabille.

Udfordring at skabe fortrolighed

I Værebro Park kræver det et stykke arbejde at blive accepteret.  Jesper Aabille har ikke blot kunne spørge tilfældige, om de har lyst til at fortælle deres historie.

"Jeg blev mødt med lidt skepsis fra begyndelsen. Mange er tilbageholdende omkring, hvad det er, de skal være med til. At fortælle en historie om deres eget liv er intimt, derfor skal de stole på mig. Nogle har endda givet udtryk for, at de troede, de skulle betale for værkerne, eller var bange for at skulle udstille sig selv" siger Jesper Aabille.

Grillmester og kunstner

Derfor valgte Jesper Aabille at gribe det anderledes an. Til daglig er han interesseret i mad. På hans altan dyrker han sine egne kartofler, hvor han eksperimenterer med den helt perfekte sort til brunede kartofler. Præcis den hobby er god at have i Værebro Park.

"Det kan være svært for folk at tale om kunst, men mad er en helt anden snak. Alle har en mening om mad, og har deres egne metoder, som er spændende at lade sig inspirere af. Der sker meget herude, og det handler for mig om at møde folk. Så jeg begyndte at deltage i grillarrangementerne herude som grillmester. De lokale kender mig jo som kunstner, men her kan jeg deltage på lige fod med de andre, og det var faktisk også her, jeg fik lavet den første aftale med en af de lokale til "Fra samtale til illustration," siger Jesper Aabille.

Fælles idéer

Første akvarel illustrerede en kaffepause under et stort træ med tanker om venner, der er langt væk.

"Hende, jeg tegnede for, fortalte mig, at mange af hendes venner nu bor langt væk. Så vi snakkede om sjove idéer til, hvordan afsavnet skulle illustreres. Hvordan får man de her symbolske elementer ind i et værk. En brugsanvisning ved siden af træet eller en tom stol. Det fandt vi ud af sammen, og det er spændende ved det her projekt, synes jeg," siger Jesper Aabille.

50 år i centeret

I dag kan du opleve flere af Jesper Aabilles værker "Fra samtale til illustration", hvor de er udstillet indtil videre. Han har talt med flere af de lokale kendisser. Bl.a. frisøren i Værebro Park centeret lidt længere nede af gangen fra KunstVild. Frisøren har været i centeret i 50 år og har mange historier at fortælle. 

Se alle værkerne i KunstVild, der er åbent hver torsdag fra 12-18 i august 2018. Senere kan du opleve værkerne på Værebro Park Bibliotek.

Mere