'Dining with Design' - Opstilling 'Dining with Design' - Vase 'Dining with Design' - Opdækning 'Dining with Design' - Service 'Dining with Design' - Skål og bestik

Dansk design på bordet i Japan

Statens Kunstfond har sendt et nyt spisestel til Tokyo – skabt af 17 af de dygtigste kunsthåndværkere og designere, vi har herhjemme. Stellet skal sætte rammen for møder og middage på Den Danske Ambassade i Japan.

12. november 2019

Ambassaden som udstillingsrum

Spisestellet bliver en del af det faste spisestel på ambassaden og vil dermed præsentere ambassadens mange gæster for samtidig dansk kunsthåndværk og design af højeste kvalitet – og med et lille tvist.

Overraskelser og udvekslinger

Der er lagt vægt på det sanselige og overraskende og det særlige forhold mellem Danmark og Japan i udvælgelsen af materialer og objekter i stellet. Herunder en af dansk og japansk kunsthåndværk og designs store styrker: En ekstraordinær håndværksmæssig kunnen og omsorg i detaljen. 

Designer og kurator bag stellet Margrethe Odgaard siger: 

“Mit mål har været at give de spisende gæster på ambassaden en sanselig oplevelse ud over det sædvanlig - man skal både se, føle, lytte, dufte og smage. Stellet har et æstetisk smukt og rent ud-tryk, som læner sig mod det klassiske, men som samtidig giver plads til nysgerrighed. Jeg har valgt disse kuratoriske greb ud fra en overbevisning om, at oplevelsen af kvalitet og omhu i de ting, vi omgiver os med, spejles i vores adfærd som mennesker.”

17 kunstnere 

’Dining with Design’ er sammensat af værker skabt af 17 danske kunsthåndværkere og designer. Mange af genstandene i stellet er specielt udviklet til projektet, andre er i produktion hos danske eller japanske producenter. Med projektet får kunsthåndværkerne og designerne en helt særlig ramme for deres ting.

Art in Embassy 

Det nye stel er en del af Statens Kunstfonds ’Art in Embassy’-projekt, som har bragt nye kunstværker af samtidige billedkunstnere, designere og kunsthåndværkere ud på tre danske ambassader – Washington, Tokyo og London. Gennem projektet understøtter Statens Kunstfond eksponeringen af samtidig dansk kunst. 

Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design Bente Skjøttgaard siger: 

”Med Art in Embassy bliver samtidens kunsthåndværk og design præsenteret i en unik kontekst, hvor objekterne bliver vist i hjemlige omgivelser og får en helt konkret funktion. Stellet vil på ambassaden i Tokyo være anledning til samtaler på tværs af nationaliteter men også repræsenterer, hvad dansk kunsthåndværk og design rummer i dag.”

Fakta

Ambassaden indvier stellet ved et stort arrangement om dansk design, sundhed og fødevarer den 29. november. Stellet består af service til 32 personer og vil blive brugt til både officielle middage og møder i residensen. 

Stellet består af: 

Smørrebræt - Line Depping

Smørskål - Jacob Jørgensen

Suppetallerken/skål - Anne Tophøj

Middagstallerken, desserttallerken og peberbøsse - Gurli Elbækgaard

Bordkortholdere - Mariko Wada

Center piece - Ole Jensen

Smørekniv - Chris L. Halstrøm

Tekande, mælkekande og sukkerskål - Kirsten Sloth

Saltkar i sølv - Sarah Hurtigkarl

Servietter med print af bambusflet - Anne Fabricius Møller

Brødkurv - Akikokenmade

Cylinder med te/kaffeglas, petit four skål og avec glas - MBADV

Bestik, vandglas, vinglas, ølglas - Cecilie Manz for Actus

Thermokande - Holmbäck/Nordentoft for Stelton

Frokosttallerken, fade og kop - Louise Campbell for Royal Copenhagen

Vandkaraffel - Peter Svarrer for Holmegaard

Dug - Margrethe Odgaard for Georg Jensen Damask

Mere