Det danske biennalebidrag skal udarbejdes i tæt dialog med lokale borgere fra Chicago. Foto: Cory Dewald

Dansk arkitektur- og designprojekt skal opføres i Chicago

Statens Kunstfond indleder et markant samarbejde med den største arkitektur- og designbegivenhed i USA, Chicago Architecture Biennial.  Målet er at realisere et arkitektur- og designprojekt i et af Chicagos belastede kvarterer i dialog med de lokale. Projektet bliver det officielle danske bidrag ved 2021-udgaven af Chicago Architecture Biennial.

22. oktober 2020

Det nye markante samarbejde mellem Kunstfonden og Chicago Architecture Biennal skal vise vejen for nye måder at bruge uudnyttede byrum på og inddrage lokale i projektet undervejs. Hvilket projekt der skal til Chicago, afgøres ved et kommende open call.

Udvalgslederne for Kunstfondens Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design og for Legat- og Projektstøtteudvalget for Arkitektur, Anne Blond og Ellen Braae, uddyber:

“Vi har glædet os meget til at lancere dette samarbejde. Vi ser frem til i fællesskab at bære et projekt over Atlanten, der sammen med lokale partnere kan være med til at skabe en positiv forandring i nedprioriterede lokalområder i Chicago. Vi håber initiativet kan være med til at sætte nye standarder for en kunstnerisk informeret og lokalt forankret byudvikling. Og at det samtidig kan bringe en masse viden om og inspiration til en anderledes byudvikling i Danmark.”

Dansk design og arkitektur skal ud og virke i verden

Samarbejdsprojektet med Chicago Architecture Biennial bliver hovedprojektet på biennalen i 2021, og det er netop et eksempel på lokal forankring. Projektet skal helt konkret opføres på et tomt lod i North Lawndale, et af Chicagos hårdest belastede områder som står over for en lang række udfordringer.

Kunstfonden lancerer derfor et open call i næste uge, som indbyder tværfaglige grupper af arkitekter, designere og kunsthåndværkere til at byde ind på opgaven: Hvordan laver man et stedsspecifikt og community-fokuseret design af et fælles rum i byen, som skaber en øget oplevelse af værdi og livsudfoldelsesmuligheder for de lokale borgere i området som bidraget skal fungere i. 

Lokal forankring og en ny model for fremtiden

Svaret på hvordan opgaven kan løses skal findes i dialog med lokalsamfundet i North Lawndale. Derfor efterspørger Kunstfonden projekter, som kan se processen og samskabelsen med borgerne som en styrke.

Med mere end 10.000 tomme lod i Chicago by, er der potentiale til at skabe en helt ny model for hvordan man i fremtiden kan bruge byers uudnyttede rum som ressourcer for lokalbefolkningen og fællesskaber i byen.

De lokale samarbejdspartnere er, ud over biennalen, The Available City Project, et design- og forskningsprojekt fra University of Illinois at Chicago (UIC).

Fakta

Fakta

Chicago Architecture Biennial

Samarbejdet med Chicago Architecture Biennial er en del af Kunstfondens markante designsatsning og strategi om at skabe muligheder for danske udøvere i USA. 

  • Chicago Architecture Biennial er blevet afholdt hvert andet år siden 2015
  • Biennialen samler arkitekt- og designprofessionelle fra hele verden
  • Biennialen har mere end 500.000 besøgende
  • Det er anden gang at Danmark deltager i biennalen. Sidste gang var i 2019 med Kunstfondes projekt The Cabbage Patch, som blev udført at Gamborg/Magnussen

 

Mere