Arbejdslegater til nye talenter og toneangivende kunsthåndværkere og designere
Fra keramikskabninger i ler til konceptuelle smykker, skulpturel mode og poetisk tekstil. Kunstfonden uddeler arbejdslegater til 207 kunsthåndværkere og designere, der eksperimenterer, stiller spørgsmål og skaber oplevelser langt ud over det sædvanlige.
27. maj 2020
Statens Kunstfond gøder skabelsesprocessen hos en lang række kunsthåndværkere og designere med 177 uddelte arbejdslegater og 30 arbejdslegater til nye talenter.
Udvalgsleder for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og design Anne Damgaard siger:
”Der har været mange virkelig gode ansøgere fra et stærkt fagligt felt. Særligt forfriskende var det at se de mange nye unge talenter, der har søgt talentpuljen. Det lover godt for fremtiden, og vi glæder os til at følge dem og til at modtage deres ansøgninger om arbejdslegater fremover. Vi håber, at talentpuljen også vil tiltrække mange nyuddannede ansøgere til den næste uddeling.”
Fem kunsthåndværkere og designere modtager store arbejdslegater på 250.000 kroner hver

Legatudvalget om Barbara l. Gongini
Beklædningsdesigner Barbara I. Gongini har siden sin afgang fra Danmarks Designskole i 1996 været en markant aktør i modebilledet. Hun har udstillet og afholdt shows mange steder i både Danmark og udlandet. Barbara er en kunstner med en stærkt forankret personlig æstetik. Hun er rå og poetisk, og har en udpræget fornemmelse for tekstiler og for hvordan, teksturer, strukturer og overflader kan vokse organisk sammen i skulpturel beklædningsform. Barbara har høje idealer og en klar holdning til etiske problemstillinger omkring bæredygtighed, dyrevelfærd og kønsnormer, der kommer klart til udtryk i hende design.

Legatudvalget om Helle Rude Trolle
Tekstildesigner og væver Helle Rude Trolle er uddannet på Designskolen Kolding. Helles indgående studier af vejrfænomener som regn, temperatur, solskin og den blå himmel oversættes og fortolkes med garn og væv til farver, strukturer og taktile udtryk, der formidler og udvider vores oplevelse af de velkendte fænomener. Hun gør det med en særlig åben sensibilitet, der sammen med hendes faglige tyngde giver beskueren æstetiske og poetiske oplevelser langt ud over det sædvanlige.

Legatudvalget om Gitte Nygaard
Smykkekunstner Gitte Nygaard skaber smykker for at de skal bæres, udfordre os og skabe relationer mellem os. Gittes overlegne beherskelse af håndværket og udsøgte fornemmelse for materialer og æstetiske virkemidler gør, at hendes konceptuelle smykker går lige i hjertet med klare budskaber og eksistentielle spørgsmål til det der omgiver os, er imellem os og udfordrer vores fælles nutid og fremtid. Gitte er uddannet guldsmed hos Georg Jensen og videre uddannet på Institut for Ædelmetal, DK, Gerrit Rietveld Academie og senest læst et år på Sandberg Instituut i Amsterdam.

Legatudvalget om Lea Mi Engholm
Keramiker Lea Mi Engholm arbejder substantielt med lerets egenskaber. Hun udvikler forskellige metoder og teknikker for at sætte processer med lerets formgivning i gang, en slags ’naturprocesser,’ hvor leret selv giver sig til at arbejde inden for hendes definerede yderpunkter. Hun skaber med denne eksperimenterende tilgang forunderlige og indtagende keramikskabninger, som udstilles på museer og gallerier i Danmark og udlandet. Lea Mi Engholm er uddannet fra Designskolen Kolding i 2006.

Legatudvalget om Peter Johansen
Møbeldesigner Peter Johansen formår at finde smukke og overraskende løsninger som emmer af overskud samtidig med at de er rationelle og skåret helt ind til benet. Peter kan mærkes i alle hans værker - uden at han på noget tidspunkt tager over eller bliver påtrængende, vidner alle hans møbler om en suveræn beherskelse af designfaget og en formforståelse, der gennemsyrer alt ned til i den mindste detalje. Peter Johansen er uddannet på Danmarks Designskole i 2004.
Fakta

Fakta
Fakta om uddelingen
469 har ansøgt om arbejdslegater
53 har ansøgt om arbejdslegat for nye talenter
177 ansøgere modtager arbejdslegater for sammenlagt 10.575.000 kr.
30 ansøgere modtager arbejdslegater for nye talenter for sammenlagt 920.000 kr.
Om arbejdslegater
Kunstfonden uddeler arbejdslegater til vores dygtige kunstnere i Danmark inden for film, scenekunst, musik, litteratur, billedkunst, arkitektur, kunsthåndværk og design.
Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design består fra 2020 til 2023 af beklædningsdesigner Anne Damgaard (udvalgsleder), møbeldesigner Hans Sandgreen Jakobsen og designer Øivind Alexander Slaatto. Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design råder årligt over ca. 13 mio. kr. Udvalget uddeler arbejdslegater på baggrund af ansøgninger fra kunsthåndværkere og designere.