Billedkunstner Stine Dejas modtager Kunstfondens treårige arbejdslegat. Foto fra udstillingen 'Last Resort' i 2020. Foto: Annka Kultys Gallery

Arbejdslegater til billedkunstnere der sprænger grænser

218 billedkunstnere, der udviser originalitet, nybrud og personlig forankring, modtager nu arbejdslegater fra Kunstfonden.

21. april 2020

Se alle tildelinger

Udvalgsleder for Legatudvalget for Billedkunst Jeannette Ehlers siger:

”Danmark er lukket ned, men det er kunsten ikke! Den sprudler og bobler, stiller spørgsmål og sprænger grænser. Og det skal den gøre. Kulturen er samfundets byggesten og kunsten vor ventil, som udgør et forskningsfelt på linje med alle andre områder. Den kræver tid og ro til fordybelse. Det skal der værnes om. Især i en udfordrende tid som nu. 
Derfor er det altafgørende at støtte den enorme talentmasse som vi har i Danmark, hvor en stor del også når langt ud over landets grænser. 

Et arbejdslegat er en håndsrækning, et skulderklap og vigtigst af alt, en mulighed for at give arbejdsro til kunstnere, der på tværs af generationer, medier og interesseområder udviser mod, nybrud og personlig forankring."

Udvalget har i år modtaget 1.050 ansøgninger - et rekordhøjt antal. Ud af de mange ansøgere er der uddelt seks arbejdslegater på hver 855.000 kr. samt 212 arbejdslegater på ml. 50.000 og 150.000 kr.

”Vi er glade for i år at kunne uddele seks treårige arbejdslegater til kunstpraksisser af høj kvalitet, som vi mener udfolder stort fagligt overskud, vedholdenhed og originalitet samt 212 arbejdslegater til talentfulde billedkunstnere til fortsat kunstnerisk forskning, ” siger udvalgsleder, Jeannette Ehlers.

Seks billedkunstnere modtager det treårige arbejdslegat på 855.000 kr. hver:


Fakta

Foto: Jakob Kudsk Steensen

Fakta

Om arbejdslegater

Legatudvalget for Billedkunst uddeler arbejdslegater én gang årligt efter ansøgning fra billedkunstnere. Legaterne uddeles enten som 3-årige arbejdslegater på 855.000 kr. eller som arbejdslegater på mellem 50.000 og 150.000 kroner. 

Se alle årets arbejdslegater tildelt i 2020 af Legatudvalget for Billedkunst (pdf)

Statistik bag årets udstilling

  • 1.050 har søgt arbejdslegater. 
  • 218 modtager arbejdslegater.
  • Seks kunstnere modtager treårige arbejdslegater på hver 855.000 kr.
  • 212 kunstnere modtager arbejdslegater på ml. 50.000 og 150.000 kr.
  • 19.480.000 kr.  er uddelt i alt.

Legatudvalget for Billedkunst

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst består fra 2020 og i de kommende fire år af Jeannette Ehlers (udvalgsleder), Henrik Jørgensen, Henrik Menné, Lise Skou og Maria Kjær.

Legatudvalget for Billedkunst rådet årligt over ca. 34 mio. kr. Udvalgets primære opgaver er kunstprojekter i det offentlige rum, tildeling af arbejdslegater, indkøb af værker til udlån og præmiering af udstillinger.

 

Mere