Arbejdslegater til 274 mangfoldige forfatterstemmer
274 mangfoldige forfatterstemmer fra alle dele af landet modtager nu arbejdslegater fra Kunstfonden.
19. april 2021
274 forfattere, illustratorer, tegneserieskabere og oversættere modtager i år arbejdslegater. Legatudvalget for Litteratur har i år arbejdet med ens legatstørrelser, treårige arbejdslegater samt legater for debutanter. Seks forfattere får hvert et treårigt arbejdslegat på i alt 855.000 kr.
Udvalgsleder for Legatudvalget for Litteratur Dennis Gade Kofod siger:
”Det har været en vild og rørende oplevelse at læse de mange ansøgninger, der viser, at også de næste mange år i dansk litteratur bliver fantastiske. Særligt niveauet i den bedste tredjedel er meget højt, uanset hvilken slags litteratur, der skrives: fra ordløse billedbøger over digtenes mange udtryksformer til lange, fortællende romaner, fagbøger og en tegneseriekunst i rivende udvikling. Ikke mindst er det tydeligt, at der skrives i og om alle dele af landet, og at der, hvor end det er, skrives om stort set alt, der følger med det at være menneske.
Vi har i udvalget arbejdet med ens legatstørrelser, treårige arbejdslegater samt en ny pulje med debutantlegater. Det væsentligste mål med de ensartede legatstørrelser har været at sikre, at legaterne rent faktisk kan bruges til at opnå længere tids arbejdsro.”
Derfor modtager de treårige arbejdslegater
En tegneserieskaber, en oversætter og fire skønlitterære forfattere modtager et treårigt arbejdslegat. Her kan du læse de ord, de får med sig på vejen sammen med legatet.

Andreas Vermehren Holm
Andreas Vermehren Holms digtning er en dyb, koncentreret søgen ind i kunsten og selve menneskets sjæl, der foruden at være smuk og sprogligt original, har den vilde mission at digte en forestilling om en verden, hvor livet måske kan blive ved, uden mennesket er i centrum. Det er for denne digtning, og alt det den medfører (Andreas Vermehren Holm er også forelægger og oversætter), at han modtager det treårige arbejdslegat.

Misha Hoekstra
En god oversætter kan være forskellen på, om en bog klarer sig godt i udlandet eller ej. En god oversætter sætter sit sprog i en andens tjeneste. En god oversætter er i stand til at elske bredt og har selv en ubesværet adgang til alle krinkelkroge, finurligheder og spidsfindigheder i sit eget sprog. En god oversætter er i stand til at sætte sig selv til side og spænde sit talent for en andens skrift og tankeverden. En sådan oversætter er Misha Hoekstra. For dette modtager han det treårige arbejdslegat.

Stine Pilgaard
Fra første færd stod det klart, at Stine Pilgaard var noget helt særligt og nyt i dansk litteratur: Et kæmpe satirisk talent, der kærligt udleverer alle, inklusive sig selv, en mester til at skrive dialoger med verbalt vid og talrige betydningsmæssige etager, en stjernemusikalsk forfatter, der kan få vidt forskellige genrer til at spille kompositorisk sammen. At læse Stine Pilgaard er som at blive inviteret til en sproglig fest, som man ikke kan undgå at blive både opløftet og klogere af. For dette modtager hun det treårige arbejdslegat.

Niviaq Korneliussen
Niviaq Korneliussen har i løbet af få år vist, at hun er en stærk og vigtig stemme i såvel den danske og grønlandske som i verdens litteratur. Hun forærer netop sine læsere nye måder at betragte verden på – ved siden af, på kanten af eller ud over de normer, kategorier og grænser, som almindeligvis gøres gældende. Og hun gør det med et sprog, der er kropsligt og præcist og millimetertæt på hendes romanpersoner og deres virkelighed. For dette modtager hun det treårige arbejdslegat.

Terkel Risbjerg
Terkel Risbjergs flydende tegnestil er ikke så nem at sætte i bås. Tørre penselstrøg glider over i store sorte flader, der afløses af tynde pennestreger, mens næste billede er domineret af et hav af skraveringer. Den stil ville mange knække halsen på, men Risbjerg ved, hvad han gør. Han er en flittig tegneserietegner, der udgiver den ene store grafiske roman efter den anden – så iøjnefaldende, at han modtager det treårige arbejdslegat.

Julie Sten-Knudsen
Med et enormt stort og smukt sprog skriver Julie Sten-Knudsen omsorgsfulde og vidende digte, der tager læseren med ind i en verden, der ikke blot er en lyrisk parallel til vores, men mere en poetisk udvidelse af den verden vi allesammen deler. En udvidelse, der har mange retninger og som ikke blot vil beskrive og forklare, men i den grad også finde på og gøre noget nyt. Julie Sten-Knudsen flytter dansk poesi og for det modtager hun et treårigt arbejdslegat.
Fakta

Fakta
Om arbejdslegater til litteraturen
- 1006 har ansøgt om arbejdslegater
- 274 har modtaget arbejdslegater
- Seks modtager treårige arbejdslegater på 855.000 kroner
- 248 modtager almindelige arbejdslegater på 100.000 kr.
- 20 modtager et debutantlegat på 50.000 kr.
- I alt er der uddelt 30.930.000 kroner.
Se alle årets modtagere af arbejdslegater fra Legatudvalget for Litteratur
Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur tildeler legater og stipendier til skabende kunstnere inden for litteraturområdet. Støtten gives på baggrund af ansøgerens samlede kunstneriske virke.
Udvalget består af Dennis Gade Kofod (udvalgsleder), Lars Horneman, Lasse Horne Kjældgaard, Agnete Dorph Stjernfelt og Gerd Laugesen.