Arbejdslegater til 222 bredt favnende billedkunstnere
222 billedkunstnere modtager i år arbejdslegater. Otte billedkunstnere modtager hvert et treårigt arbejdslegat på 855.000 kr. og 214 modtager legater på 50.000-150.000 kr.
27. april 2021
Udvalgsleder for Legatudvalget for Billedkunst Jeannette Ehlers siger:
”Det er en fornøjelse at få indsigt i så mange talentfulde kunstneres ambitiøse praksisser. Niveauet er højt, og vidner om en utrolig alsidig kunstscene med en overflod af visuelle strategier og udtryk. I den store varietet ser vi dog alligevel nogle gennemgående spor, som viser, at de danske billedkunstnere er dybt engagerede i klodens, samfundets og menneskets væren eller ikkeværen anno 2021. Økokritik, teknologiens indflydelse på mennesket og postkoloniale strategier er tilbagevendende spor, ligesom der er bemærkelsesværdigt mange, der arbejder med tværfaglige praksisser, foretager feltarbejde eller har fokus på kollektive aktiviteter. Helt overordnet set, er det tydeligt, at de danske billedkunstnere bidrager til vores fælles forståelse af menneskets usikre plads i verden med nuancerede og præcise værker. ”
Derfor modtager de treårige arbejdslegater
Udvalgets treårige legater ledsages altid af en særlig motivation. Her kan du læse de ord, de otte billedkunstnere får med sig på vejen sammen med legatet.

Adam Christensen
Det er for Adam Christensens unikke position og evne til at kombinere en dybt personlig performance med tekstilarbejder og videoværker, og for den følelsesmæssige dramatik og blotlæggelse, han vover at dele med sit publikum, at han tildeles det treårige arbejdslegat.

Astrid Myntekær
Astrid Myntekær arbejder med installation og skulptur med udgangspunkt i livets skrøbelighed, men i et univers, hvor der både lånes elementer fra naturvidenskaben og den holistiske tankegang. Astrid Myntekær tildeles det treårige arbejdslegat for sin sanselige og vedkommende praksis.

Grete Aagaard
Grete Aagaards kunstneriske praksis retter sig primært mod projekter i det offentlige rum, men involverer også omfattende, fælles researchprogrammer inden for social urbanitet, historie, identitet, ligestilling og repræsentation. For sin engagerede og inkluderende praksis, og sin visionære og empatiske perspektivering af kunstens mulighed i det fælles sociale rum, tildeles Grete Aagaard det treårige arbejdslegat.

Javier Tapia
Javier Tapia, der er født i Chile, etablerer i sine værker en kritisk dialog, der er fast forankret i hans egen position som del af BIPOC/Black, Indigenous and People of Colour. For sin vision, kritiske dialog og evne til at indtage og skabe rum for refleksion, både i og uden for institutionen, tildeles Javier Tapia det treårige arbejdslegat.

Larissa Sansour
Larissa Sansour arbejder interdisciplinært med film, fotografi, installation og skulptur, hvor hun opbygger smukke science-fiction universer fra en dystopisk fremtid, som ikke virker så fjern som man kunne håbe. I denne sammenhæng får hun på poetisk vis sat fokus på meget vedkommende globale politiske forhold, på en måde, der gør dem nærværende og almenmenneskelige.

Maria Wæhrens
Med intense maleriske bearbejdninger af sit eget livs erfaringer og fortolkninger af både politiske og eksistentielle forhold, udvider Maria Wæhrens maleriet som genre og viser den som en fuldstændigt opdateret og kraftfuld kunstnerisk arena.

Morten Goll
Med sit ihærdige, indgående og insisterende arbejde med flygtninge- og immigrationspolitik har Morten Goll vist os, at kunst kan gøre en forskel. Det er for Morten Golls helt unikke position og evne til at skabe rum for fællesskaber af stor betydning for mange mennesker, at han tildeles det treårige arbejdslegat.

Rasmus Myrup
Hos Myrup tildeles nogle af samfundets ildesete en anden position, gerne i festens eller orgiets centrum, og han husker os ikke kun på, at vores fælles kulturhistorie ubønhørligt hviler på et fundament af magt og overleverede narrativer – men også, og desto vigtigere, at det narrativ er til forhandling.
Fakta

Fakta
Arbejdslegater til Billedkunst
- 1072 har ansøgt om arbejdslegater
- 222 har modtaget arbejdslegater
- Otte modtager treårige arbejdslegater på 855.000 kr.
- 12 modtager arbejdslegater på 150.000 kr.
- 42 modtager arbejdslegater på 100.000 kr.
- 160 modtager arbejdslegater på 50.000 kr.
- I alt er der uddelt 20.840.000 kr.
Se alle årets modtagere af arbejdslegater fra Legatudvalget for Billedkunst
Legatudvalget for Billedkunst
Legatudvalget for Billedkunst uddeler arbejdslegater én gang årligt efter ansøgning fra billedkunstnere. Legaterne uddeles enten som 3-årige arbejdslegater på 855.000 kr. eller som arbejdslegater på mellem 50.000 og 150.000 kroner.
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst består af Jeannette Ehlers (udvalgsleder), Henrik Jørgensen, Henrik Menné, Lise Skou og Maria Kjær Themsen.