Fra forestillingen ’Polly og Stormen’, en co-produktion mellem Teater Nordkraft og Vendsyssel Teater. Iscenesat af Niels Erling.

Årets præmierede scenekunst

Statens Kunstfond har præmieret 5 scenekunstnere, som viser mod, originalitet og fornyelse af scenekunsten.

9. december 2020

Udvalgsleder for Legatudvalget for Scenekunst, Lisbeth Burian siger:

'2020 har været var et turbulent år – også for scenekunsten. På trods af det har publikum ikke vendt scenekunsten ryggen, og der er skabt forestillinger af høj kunstnerisk kvalitet. Vi har i år valgt at præmiere 5 kunstnere for de lysende værker de har bidraget med i årets løb. Det er forestillinger der hver for sig og på meget forskellig vis har bidraget til fornyelsen af scenekunsten i Danmark, og som på modig og legesyg vis siger noget om vores tid.’

Her er de 5 præmierede scenekunstnere:

Stephanie Thomasen præmieres med 41.108 kr. for danseforestillingen “Plejer er død - Samba” af Uppercut Danseteater. For hendes inspirerende arbejde med danserne og skarpe blik for hver enkelt dansers specielle kompetencer.

Niels Erling præmieres med 41.108 kr. for "Apokalypse" på Teater Momentum i Odense og hørespillet ’TIL EFTERTIDEN’ (sammen hver for sig), som er et af de bedste digitale bud på Corona-teater. Niels er helt sin egen. Han er, ung, farverig, legesyg og eksperimenterende. Han har i 2020 arbejdet i store dele af landet, bl.a. ved Teater Nordkraft (Aalborg) og Vendsyssel Teater (Hjørring). 

Súni Joensen præmieres med 41.108 kr. som lysdesigner for sit tydelige præg på tre produktioner, der på hver sin måde vil stå tilbage som nogle af årets største teateroplevelser: “Ordet” på Aarhus Teater, “Nul” på Teater S/H og Teater Momentum og “Bonnie og Clyde” på Betty Nansen Teatret.  

Bisse præmieres med 41.108 kr. for sit indtog på de danske scener, som hofnar i Odense Teaters ’Helligtrekongers aften’ og forestillingen ’Hotel Corona’ på Revolver. Sange fra nedlukningen der på poetisk og spidende vis viser et billede af Danmark. Bisse sat i et scenografisk univers der indrammer det paradoksale i at være sammen på afstand. 

Sandra Yi Sencindiver præmieres med 41.108 kr. for forestillingen ’Queens’. Instruktør Sandra Yi Sencindiver bidrager med sine forestillinger i danskdansk med nye perspektiver og kunstnerisk originalitet til det danske scenekunstlandskab.

Súni Joensen, lysdesign, 'Nul', Teater S/H. Foto: Henrik Grimbäck.

Om præmieringer

Kunstfonden præmierer hvert år et antal skabende scenekunstnere, som har betydet noget særligt for dansk scenekunst. Man kan ikke søge om at blive præmieret. I alt blev der uddelt 205.540 kroner til scenekunstpræmieringer i 2020.

Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst består af udvalgsleder og scenograf Lisbeth Burian, dramaturg Karen-Maria Bille og teaterchef Nikolaj Mineka.

 

Mere