Anton Eger får en af årets præmieringer fra Kunstfonden for albummet ’Æ’. Foto: Dave Stapleton.

Årets bedste musik i 2019

Ni musikalske værker og udgivelser har gjort et helt særligt indtryk på Statens Kunstfond i 2019. Musikken bliver nu præmieret for evnen til at spejle os, udfordre os og ruske i os.

25. november 2019

Musik i en endnu ikke opfundet genre

Sådan beskriver Kunstfonden en af årets præmieringer af dansk musik. Det er trommeslageren Anton Egers album ’Æ’, der er svær at sætte i bås. Men det er netop også, hvad der gør udgivelsen så interesant og spændende i musikalsk sammenhæng. Man kan næsten tale om en eksponent for en endnu ikke opfundet eller veldefineret genre, og det bliver spændende at følge ham videre på den kompositoriske og producerende front i de kommende år.

"Vi har valgt ni vidt forskellige musikalske værker og udgivelser, der på smukkeste vis henvender sig til og vil noget med publikum og samtiden.”

Kristina Holgersen, formand for Legatudvalget for Musik

Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik Kristina Holgersen siger:

"Musikken skal ville noget med os mennesker. Det er musikkens og kunstens store berettigelse at kunne spejle og vise nye veje i samtiden. Når musik er bedst, er den personlig, nytænkende og har de håndværksmæssige færdigheder på højeste niveau. Men musikken bliver først for alvor relevant og vigtig i mødet med sit publikum. Vi har valgt ni vidt forskellige musikalske værker og udgivelser, der på smukkeste vis henvender sig til og vil noget med publikum og samtiden.”

Her er alle de ni musikpræmieringer:

  • Ganger præmieres med 80.000 kr. for ’Mørk’
  • Allan Gravgaard Madsen præmieres med 80.000 kr. for ’Nachtmusik – dobbeltkoncert for violin og klaver’
  • Claus Hempler præmieres med 80.000 kr. for ’Kuffert fuld af mursten’
  • Anton Eger præmieres med 80.000 kr. for ’Æ’
  • Kaj Duncan David præmieres med 80.000 kr. for ’Up Close and Personal’
  • Mazen præmieres med 80.000 kr. for ’Sådan overtager vi Danmark’
  • Jexper Holmen præmieres med 80.000 kr. for ’De Mørkeblå Lillakvinder i Villakvartererne’
  • AddisAbabaBand præmieres med 80.000 kr. for ’II’
  • Jeanett Albeck præmieres med 50.000 kr. for forestillingen ’Brøgger’ på Østerbro Teater i samarbejde med Legatudvalget for Scenekunst, der har præmieret forestillingen med 30.000 kr.

Se begrundelser for alle udvalgets præmieringer 2019

Lyt til Statens Kunstfonds anbefalinger fra 2019
Man kan streame og lytte til Kunstfondens præmieringer og anbefalinger på Spotify. Her kan man samtidig opleve et udvalg af musik af danske komponister og sangskrivere, der har fået store arbejdslegater i år.

Lyt til Statens Kunstfonds playliste

Om præmieringer 

Kunstfonden præmierer hvert år et antal musikværker, som har betydet noget særligt i dansk musik. Man kan ikke søge om at blive præmieret, da udvalget frit vælger mellem årets nye musikalske værker.

I alt er der uddelt 690.000 kr. til musikpræmeringer i 2019.

Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik består af komponist og sangskriver Kristina Holgersen (formand), komponist Line Tjørnhøj, komponist Mike Sheridan, komponist Anders Brødsgaard og jazzpianist Mads Bærentzen.

Udvalget uddeler arbejdslegater, præmieringer og støtter desuden komponistaftaler af kortere eller længere varighed, hvor udvalget yder tilskud til komponistens honorar. Præmieringerne er dette udvalgs sidste uddeling.