353 forfattere får arbejdslegater
I e-boksen hos 353 forfattere, oversættere, tegneserieskabere og illustratorer ligger der et brev fra Statens Kunstfond om, at de har fået arbejdslegater.
27. april 2020
Seks af de 353 kunstnere får hvert et 3-årigt arbejdslegat på i alt 855.000 kr. Det giver dem mulighed for at koncentrere sig fuldt om at skabe bøger til alle os, der elsker litteratur i alle dens utallige former, farver og afskygninger.
Udvalgsleder for Legatudvalget for Litteratur Dennis Gade Kofod siger:
“Årets ansøgninger afspejler de bevægelser, vi er vidne til i vores samfund – både det helt lokale og det globale: fra klima til affolkning; fra krig og angst til fred og håb; fra kærlighed og krop til opløsningen af det personlige i et fællesskab. Vi ser, at flere af ansøgerne leder efter nye former for deres kunst – et sprog eller en streg – der kan rumme, fortælle, forklare eller blot, men ligeså agtværdigt, beskrive, den enorme indvirkning, det at være menneske i vores tid har på os alle. Nogle allerede kendte greb får en opblomstring i deres kendte form eller i en mutation, der vil være med til at forny den litteratur, vi kommer til at læse de kommende år. Det har været en fornøjelse og et privilegie at læse med og få lov til at uddele arbejdslegater til mange af de, der er med til at flytte dansk litteratur og sprog.”
Derfor modtager de 3-årige arbejdslegater
Én tegneserieskaber, fire skønlitterære forfattere og en fagbogsforfatter. De seks får en særlig opbakning med et 3-årigt arbejdslegat, der giver dem ro og tid til at fordybe sig i deres forfatterskab. Her kan du læse de ord, som de seks får med sig på vejen sammen med legatet.

Shadi Angelina Bazeghi
Shadi Angelina Bazeghi er født i 1974 i Iran og kom til Danmark i 1986. Hun er krigsbarn og digter. Hun er en del af både den persiske poesitradition og den danske. Hun har oversat én af de store persiske modernister, Forugh Farrokhzad. I 2015 udkom hendes egen digtsamling ’Vingeslag’, som bragte en helt ny verden ind i dansk litteratur. Hun beskriver sig selv som en ”sonnatshekan”. Et persisk ord, der rummer ’tradition’ og ’slå i stykker’. Selv oversætter hun det til billedstormer. Hun skriver om insekticid og rosenvand, så man kan forstå, hvad hun mener. Hendes stemme er klar og på alle måder et stort bidrag til litteraturen. For det bidrag modtager Bazeghi et 3-årigt arbejdslegat.

Kim Blæsbjerg
I Kim Blæsbjergs romantrilogi ’Desertørerne’ svigter alle på et eller andet tidspunkt. Det er ikke en oplysning, der ødelægger læsningen, det er en grundpræmis for denne enorme fortælling. Det er et imponerende kunstnerisk arbejde Kim Blæsbjerg har præsteret: En romantrilogi, hvor alle karaktererne på en eller anden måde forsøger at stikke af, er blevet til en samlet, stærk fortælling om både den grundlæggende urimelighed og alt den for store skrøbelighed, der ligger i mange af de strukturer, vi lader styre vores liv. Selv har Kim Blæsbjerg ladet vide, at han nu skriver om Lemvig, den hjemegn han selv deserterede fra som ung. For arbejdet med Desertørerne og til arbejdet med at vende tilbage modtager Kim Blæsbjerg et 3-årigt arbejdslegat.

Ursula Scavenius
Når du læser Ursula Scavenius – især hendes to store udgivelser, ’Fjer’ og ’Dukkerne’ – kommer du ofte og pludseligt i tvivl om, hvad det er, du egentlig deler med alle andre i det, vi kalder virkeligheden. Scavenius skriver sådan! Underligheden og almindeligheden taler sammen. Hendes smukke skrift, der ikke kun trækker på traditioner fra Kafka og Poe, men også M. R. James, Henry James, Arthur Machen, Astrid Ehrencron-Kidde med flere, er et stille, men magtfuldt angreb på den sikkerhed, vi har i tilværelsen, der alt for ofte holder os fra at stille mange af de mest relevante spørgsmål om at være menneske. For det arbejde tildeles Ursula Scavenius et 3-årigt arbejdslegat.

Morten Møller
Som uafhængig historiker har Morten Møller igennem det sidste årti udgivet en stribe velresearchede og yderst velfortalte værker. Han graver sig igennem arkiver og viser os, hvordan intentioner og omstændigheder spiller sammen og resulterer i besynderlige omsving og udfald – og i tankevækkende skæbner. Fortid kaster lys på nutid. Til sit videre forfatterskab tildeles Morten Møller et 3-årigt arbejdslegat.

Rune Ryberg
Rune Rybergs streg er løs, men hans kunst står helt skarpt. Billedsproget er pumpet med udtryk, der ofte har lange ordløse forløb, uden handlingen bliver uklar. Det er dynamisk og blændende varieret – fra rude til rude og opslag til opslag – på samme måde som historierne er det: Fra det handlingsmættede og ærkemaskuline (motorcykler, spillemaskiner, eksplosioner og indre (volds)dæmoner) til det poetiske, hvor netop det maskuline finder nye former. Det kan virke som et paradoks, at Rybergs tegneserier opleves som et pust fra fremtiden, når hans inspiration er fra ældre japanske ditto. For den kunst, der er en fornyelse af dansk tegneserie, modtager Rune Ryberg et 3-årigt arbejdslegat.

Kristina Nya Glaffey
Når du læser dig igennem Kristina Nya Glaffeys fire store udgivelser, er du vidne til en humoristisk og satirisk skrift, der konstant bliver skarpere og skarpere. Alle, og vitterlig alle, de dominerende normer, vi lever med, bliver trukket fra hinanden, så vi, læserne, når vi griner af karakterne, også griner ad os selv. Hun leger med klichéer, der lystigt cirkulerer i medierne, og som kører rundt i det indre hamsterhjul. Når du så har læst til ende, tænker du: Hvad skal det ikke ende med – både vores liv sammen og dette talentfulde forfatterskab? Derfor får Kristina Nya Glaffey et 3-årigt arbejdslegat.
Fakta

Fakta
Fakta om arbejdslegater til litteraturen
1.008 har ansøgt om arbejdslegater
353 har modtaget arbejdslegater
Seks modtager 3-årige arbejdslegater på 855.000 kr.
347 modtager arbejdslegater på 75.000 kr.
31.155.000 kr. er uddelt i alt.
Kunstfonden ønsker med de faste beløb for alle arbejdslegater at opnå en højre gennemsigtighed i uddelingerne samt at uddele beløb, der kan bidrage substantielt til modtagernes kunstneriske arbejde.
Se alle årets modtagere af arbejdslegater fra Legatudvalget for Litteratur
Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur tildeler legater og stipendier til skabende kunstnere inden for litteraturområdet. Støtten gives på baggrund af ansøgerens samlede kunstneriske virke.
Udvalget består i 2020 af Dennis Gade Kofod (udvalgsleder), Lars Horneman, Lasse Horne Kjældgaard og Gerd Laugesen.