Begrundelse

Portræt
Uffe Isolotto. Foto: Nanna Starck

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2022

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Uffe Isolotto

Uffe Isolottos kunstneriske praksis synes rig på brudflader, visuelle og betydningsmæssige sammenstød og æstetiske greb. Den inddrager både skulpturelle og billedmæssige udtryk, installationer og tidsbaserede fortællinger, som digital animation og performance.

Men snarere end at handle om egentlige brudflader, er Uffe Isolottos værk sammenstillinger af fænomener, hvor vores virkelighed træder frem som en kompleks og vedvarende forandringsproces, der truer med at underminere sproget, kroppen og rummet som orienteringspunkter for, hvordan vi som mennesker forstår os selv.

Uffe Isolotto er optaget af, hvordan vi kan skabe nye forståelser af natur, teknologi og historie. Han bevæger sig konstant ind og ud af allerede etablerede kategorier, hvis systemer til at skelne imellem menneske og teknologi samt identitet og krop ikke længere kan opretholdes:

I sit udsmykningsprojekt til Vendsyssel Teater fra 2018, ”Bodies on Balconies”, skaber han mærkeligt adskilte kroppe, der ligesom i et computerspil kigger på os fra lette, farvede balkoner og i sit store projekt til Den danske Pavilion i Venedig 2022 ”We Walked the Earth”, hvor en kentaurfamilie er hovedpersoner i en omfattende fortælling om højteknologisk udvikling og sammenbrud.

Ved at mennesket som fysisk krop både kobles til maskinen og til dyret, stiller Uffe Isolotto spørgsmålstegn ved hvad mennesket egentlig er. Samtidigt med at han peger at det kun er mennesket, der kan nærme sig et svar. Og dermed bliver filosofi, mytologi og videnskab til mulige identitetsfortællinger ladet med katastrofiske undertoner.

Med sin udtryksmæssige rigdom og overraskende og tankevækkende bud på fortolkningsstrategier er Uffe Isolottos værk et enestående generøst og meget øjenåbnende kunstnerisk bidrag til refleksion over den aktuelle, krisedominerede virkelighed.  

For dette tildeles Uffe Isolotto Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Uffe Isolotto (f. 1976) er uddannet fra Det Kgl. Danske kunstakademi (2007).

Han har været med på udstillinger i både ind- og udland, heriblandt Arken, Den Frie, Nikolaj Kunsthal og Malmö Konsthal. Han er repræsenteret på Statens Museum for Kunst og Holstebro Kunstmuseum. I 2022 repræsenterer han Danmark på Venedig Biennalen.

 

Mere