Begrundelse

Portræt af kvinde foran kunstværk
Foto: Honey Biba Beckerlee

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2022

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Honey Biba Beckerlee

Honey Biba Beckerlee tildeles Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat for sit arbejde med at udvikle en ny sensibilitet over for digitale materialer, med fokus på den fysiske sammenhæng mellem computere og mennesker. Beckerlee bruger teknologiens egne metoder og mineraler til at pege på, at ”det digitale” ikke er en immateriel størrelse, men har en fysik og er forbundet til konkrete materialer. I mange tilfælde er disse materialer råstoffer, der udvindes på en problematisk måde i forhold til vores fælles jord.

I Beckerlees værk lægges der op til genforhandling af vores blik på teknologien, med fokus på en større forståelse af sammenhængen mellem teknologiens kulturhistorie og dens samspil med og påvirkning af naturen. Hendes praksis peger på et muligt modsvar til konsekvenserne af teknologiens hurtige udvikling, herunder et modsvar på den fremmedgørelse og manglende forbundenhed til omverdenen, som den har medført.

Et eksempel på, hvordan Beckerlee udfolder de ovennævnte problematikker ses i værket ”Cu i cyklus”, der vistes på udstillingsstedet KH7 i 2020. I dette værk undersøger Beckerlee sammenhænge mellem kobber og hukommelse, både i computere, geologi og biologisk liv.

Værket udgøres af fem større objekter, som alle er forbundne via kabler, der danner et stort kaotisk mønster på gulvet. Objekterne er metalrammer fra et datacenters server racks, men Beckerlee bruger dem som rammer for sirlige vævninger lavet af afisolerede kobberkabler. 

Vævningerne danner mønstre og formationer, som forekommer i naturen, kobberet selv og i computerteknologien, og resterne fra kablerne forgrener sig ud i rummet til én stor sammenhæng mellem objekterne. På denne måde viser Beckerlee os på raffineret og nytænkende facon de ligefremme og dybt komplekse forbindelser mellem natur og menneske, som præger vores eksistens, historie, samtid og fremtid.

For denne væsentlige praksis, der på poetisk vis formår at stille spørgsmål ved sammenhængene mellem det digitale og den fysiske verden, tildeles Honey Biba Beckerlee Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.

Honey Biba Beckerlee (f. 1978) er uddannet fra Staatliche Hochschule für Bildende Künste (2004) og Det Kgl. Danske Kunstakademi (2008). Hun arbejder pt. på en kunstnerisk praksis Ph.D fra Aarhus Universitet og Det Kgl. Danske Kunstakademi.

 

Mere