Begrundelse

Hannah Totickis. Foto: Ditte Valente, Politiken

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2022

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Hannah Toticki

Det moderne arbejdsliv fylder meget i Hannah Totickis praksis. Så meget, at vi får øje på, hvor grotesk det egentlig er, at vi alle arbejder så meget, at de fleste generelt er udmattede, mens stresskurverne er stadigt stigende.

Hannah Toticki har siden sin afgang i 2016 sat arbejdslivets pres på spidsen, med unikke og ofte farverige og humoristiske værker. I sit afgangsværk var det i form af særlige arbejdsuniformer og karaoke, og siden har hun ofte kombineret kostumer, performance og skulptur i værker, der handler om den mest udbredte lidelse i det moderne samfund: søvnløshed.

I 2019 skabte Hannah Toticki et stilhedsoptog på Roskilde Festival, og i 2021 udstillede hun ”Sleep Walkers” en række søvndragter, der senere blev aktiveret i en performance. Søvndragterne havde således påsyet sovemasker som skulderdekorationer, ørepropper som knapper og høretelefoner, der var koblet til en søvn-app.

De fleste ser søvnmangel som en et personligt problem, men Toticki peger i sin praksis på, at hverken stress, udmattelse eller søvnproblemer er private problemer, men derimod kollektive lidelser, som vores globale kapitalistiske system genererer.

I 2021 udstillede Toticki værket ”RE:RE:RE:RE” på KUNSTEN. Værket er et samlebånds- og transportredskab, der skaber en rytmisk, monoton klasken og peger på arbejdslivets evige vækst- og produktivitetskrav. I 2021 deltog hun også på internationale udstillinger i både Berlin, Tallinn og Detroit.

Hannah Toticki tildeles det treårige arbejdslegat for en praksis, der skaber stærke farverige, humoristiske og vedkommende værker, der omhandler en problematik, som vi alle er påvirkede af.

Hannah Toticki (f. 1984) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (2016) og medlem af bestyrelsen Kunst på arbejde. Hun har siden sin afgang udstillet både på kunstnerdrevne steder og i større internationale sammenhænge. I 2022 kan hun bl.a. opleves på Kelds Bibliotek, Kunsthal 6100 og på gruppeudstillingen Existing Otherwise – The Future of Coexistence i Ghana.

 

Mere