Begrundelse

Mand med kasket sidder og arbejder
Goodiepal og A Few Words on Building Mechanical Music Constructs, 2001. SMK Statens Museum for Kunst. Foto: Karen Ormstrup Søndergaard / © Goodiepal / VISDA

Det treårige arbejdslegat (855.000 kr.)

Billedkunst 2022

Tilbage til nyhed

Begrundelse

Goodiepal

Igennem hele sin praksis som billedkunstner, hacker, klangkunstner og komponist har figuren Goodiepal forsøgt at rykke ved vores bekvemmelige vanetænkning. Det er for med sin aktivistiske kunst at forsøge at forstyrre og endda undergrave menneskelige opfindelser som pengesystemet, computeren, museets sikkerhedsreglement eller endda nationalgrænser. Herved udstiller han samtidig systemernes arbitrære konstruktion og viser muligheden for at skabe en anden verden.

Goodiepal er en sand revolutionær, der lever sin praksis og ikke kun udstiller den. Han har de senere år boet på Balkan og sammen med den aktivistiske gruppe GP&PLS hjulpet flygtninge ved den serbiske grænse. Desuden har han siden 2017 drevet Bananskolen, en fri kunstskole baseret på deleøkonomi.

I 2020 udstillede Goodiepal hele sin enorme værk- og lydsamling på SMK med titlen ”Unboxing The Goodiepal Collection”, der samtidig afspejlede hans kollektive måde at arbejde på, hvor en række andre kunstnere – og flygtninge – også var inviteret med indenfor på museet.

Goodiepal arbejder helt eksplicit med at få ordet ”måske” ind som en faktor i den menneskelige tænkning, ikke mindst i interaktionen med maskinen. Til det har han skabt bemærkelsesværdige værker både i form af eksempelvis en mekanisk fugl eller sit enorme projekt med ”Radikal Komputer Musik”, der forsøgte at ophæve den lineære tid.

Goodiepal har udover forskellige klangværker også bygget sine egne cykler, som han har cyklet lange og internationale distancer i – som en langsommelig modstand mod flytrafikken. Og han har udgivet både bøger og plader, der alle har haft til formål at aktivere lytteren eller læserens eget refleksionsrum.

Goodiepal er grundlæggende interesseret i hele tiden at udvikle muligheden for dialogen med det fremmede. Det kan være det ubekendte i dig selv, flygtningen eller alternative intelligenser.

Han udøver dermed systemkritik i ultimativ forstand med en praksis, der tænker, spiller, skriver, råber, synger og tegner en verden uden grænser frem.

For denne mangeårige revolutionære og æstetisk nyskabende praksis tildeles Goodiepal Statens Kunstfonds treårige legat.

Goodiepal (måske født 1976 med navnet Parl Kristian Bjørn Vester) har altid arbejdet under mange forskellige aliasser, såsom Gæoudjiparl van den Dobbelsteen, SYGNOK, Pruttipal eller Den Århus Tekno Kriger. Siden 2015 har han arbejdet under den aktivistiske konstellation GP&PLS, og i 2017 startede han Bananskolen – en fri kunstuddannelse baseret på idéen om ubegrænset kunst og viden.

 

Mere