Keramiker Pernille Pontoppidan Pedersen bliver en del af Kunstfondens karriereprogram. Værk: Rejste sten, 2020 (unfinished). Foto: Per Ahlmann. Kreditering: Tommerup Keramiske Værksted

20 kunstnere får turbo på karrieren

Fra et lysende bashåb til en visionær keramiker. Statens Kunstfond har udvalgt 20 fremadstormende kunstnere og kunstnergrupper, som får tilskud til at udvikle karrieren herhjemme og i udlandet.

Pressemeddelelse
2. december 2020

For tredje gang udvælger Kunstfonden en række kunstnere, som bliver en del af karriereprogrammet ’Den Unge Kunstneriske Elite’. Programmet giver de største håb inden for musik, scenekunst, billedkunst, litteratur, film, arkitektur samt kunsthåndværk og design et tilskud til at udvikle deres kunstneriske talent og hjælper dem på vej mod det nationale og internationale gennembrud. 

De 20 udvalgte kunstnere er:

Astrid Sonne er komponist og bratschist. Hun kombinerer det elektroniske og eksperimenterende med klassiske traditioner og lader synthesizere, korharmonier og strygere bevæge sig side om side.

Carl Emil Jacobsen befinder sig i grænselandet mellem design og kunst. Han arbejder nonfigurativt med skulpturen og møder herigennem det, der definerer os som mennesker.

Convoi Exceptionnel er Jon R. Skulbergs visionære produktionsplatform. Hvad end han arbejder med operaforestillinger, udstillinger eller danseforestillinger, skaber Jon sansende rum i konstant langsom forandring.

Gründl Haahr Arkitekter er en konkurrencevindende tegnestue, som laver kontekstuel arkitektur, der skabes i samspillet mellem by-, landskabs-, og bygningsarkitekturen. Udgangspunktet for deres virke er en særlig opmærksomhed på stedets væsen. 

Gunilla Lind Danseteater skaber visionære visuelle scenekunstværker, der undersøger emner som selviscenesættelse, kønsroller og krops- og skønhedsidealer gennem et nyskabende miks af moderne dans, fysisk teater, eksperimenterende kostumer og farverig scenografi.

How to Kill a Dog er en kunstnerduo, der med lynets hast har opnået kultstatus. Med formater der blander performance, historiefortælling og koncert, undersøger de bl.a. kvindens rolle i samfundet i en konstant forhandling af seksualitet, krop og køn.

Ida Sønder Thorhauge er billedkunster. Hun er optaget af kvindefigurens kunsthistoriske og mytologiske rolle og skaber figurative og ekspressive malerier, som ofte indeholder referencer til ikoniske kunstværker, okkulte traditioner samt pop- og teenkultur. 

Jonas Hellesøe er organist og vil med et dugfriskt take på sit traditionsrige instrument nå en bred skare af mennesker. Hans koncerter kombinerer store klassiske værker med improvisationer over temaer og melodier, som publikum ønsker.

Katrine Øgaard Jensen er en prisvindende litterær oversætter med hovedfokus på Ursula Andkjær Olsens poesi. Gennem en eksperimenterende tilgang til oversættelsen er den kunstneriske vision at skabe nye poetiske muligheder i oversættelsen fra dansk til amerikansk engelsk.

Liss fik i 2014 et stort internationalt gennembrud med deres skæve og charmerende popmusik. Med udfordrende elementer og overraskelser skubber de til grænserne for den lyd, som kendetegner pop og soul. 

Lærke Marie Valum er beklædningsdesigner og arbejder interdisciplinært med unikabeklædning, kostumer og designobjekter, hvor form og kropslighed er omdrejningspunktet. Visionen er at løsrive sig fra modens systemer og vaner og at skubbe til forholdet mellem mode og krop.

Magnus Larsson er operadirigent og har allerede markeret sig stærkt på den danske operascene med et omfattende repertoire. Efter sin debut på Det Kgl. Teater i starten af 2021 er han klar til at slå igennem internationalt. 

Mathias Mentze har en vision om at kaste nyt lys på interiørets betydning for arkitekturen. Hans tilgang er tværfaglig og trækker på disciplinerne arkitektur, kunst og design.

Nicolai Elsberg er et lysende bashåb med en vision om at nå den internationale opera-topklasse.  

Nour Fog er billedkunstner og arbejder skulpturelt, lydligt og performativt med keramik. Gennem de skulpturelle værker undersøger Nour rum mellem krop, køn og seksualitet med en abstrakt og ikkebinær tilgang.

Pernille Pontoppidan Pedersen er keramiker. Med sin eksperimentelle og uforudsigelige tilgang skubber hun til grænserne i et opgør med fasttømrede idéer om keramik. Det resulterer i værker som føles velkendte og uforklarlige på samme tid.

Signe Lykke er en komponist, der undersøger og udfordrer konceptet tid i sine poetiske kompositioner. Hun finder stor inspiration i tværkunstneriske projekter og har blandt andet skrevet musik til opera, film, modeshows og danseforestillinger.

School of X er producer, komponist og multiinstrumentalist med fokus på innovativ popmusik. Han formidler følelser, stemninger og historier gennem musikken og skaber store liveoplevelser for publikum.

Sophia Ioannou Gjerding laver animationsfilm, hvor hun inddrager populærkultur, kritisk teori og kunsthistoriske og historiske referencer. Hendes praksis er baseret på tværfaglige samarbejder, og hun arbejder ofte sammen med bl.a. musikere fra den danske undergrundsscene.  

Zakiya Ajmi skriver nysgerrige bøger til børn og unge, der behandler temaer som identitet, vold og svigt med både humor og melankoli. Desuden arbejder hun med dramatik og krimi.

Fakta om Den unge kunstneriske etite

’Den Unge Kunstneriske Elite’ blev uddelt første gang i 2018 og har til formål at hjælpe unge fremadstormende kunstnere med at få foden indenfor på den danske og internationale scene.

Hver af de 20 udvalgte har sammen med en selvvalgt, erfaren konsulent udtænkt et skræddersyet toårigt karriereforløb, der skal sætte fart i deres karriere både nationalt og internationalt.

Med karriereprogrammer får de ekstra mulighed for at fordybe sig i arbejdet med deres kunstneriske udtryk gennem bl.a. mentorforløb, residencies og samarbejder med andre internationale kunstnere.

Der er i 2020 blevet uddelt 6,1 mio. kroner fra karriereprogrammet ’Den Unge Kunstneriske Elite’.

Mangler du mere info?

Statens Kunstfonds pressetelefon: 41 39 38 53

Mere