Billedkunstner Tore Hallas er en af de 16, som skal igennem et karriereforløb. Foto: Tore Hallas og Phillip Jørgensen.

16 TALENTER FÅR FART PÅ KARRIEREN

De står på tærsklen til det store gennembrud. Vi har i Statens Kunstfond valgt 16 danske kunstnere på tværs af kunstarter, som nu får et solidt rygstød til at udvikle deres karriere både herhjemme og i udlandet.

2. december 2019

For anden gang udvælger Kunstfonden en perlerække af talenter, som bliver en del af ’Den unge kunstneriske elite’. Karriereprogrammet støtter de største håb inden for musik, scenekunst, billedkunst, litteratur, film, arkitektur samt kunsthåndværk og design og hjælper dem på vej med karrieren.

De 16 udvalgte kunstnere er:

Archival Studies er både et arkitekt- og designstudio med en ambition om at skabe arkitektur og design, som er både økonomisk og æstetisk bæredygtigt.

Hannah Toticki Anbert skaber kunst, der vil os noget. Hun arbejder med performances, skulpturer og installationer med en vision om, at kunst og politik skal gå hånd i hånd.

Tore Hallas er billedkunstner og arbejder primært med film og fotografi. Hans hovedfokus er krydsfeltet mellem homoseksualitet og den tykke krop.

Ragnhild May arbejder på tværs af kunstarter med lyd, billedkunst, musik, instrumentbygning, design og performance. Hun søger grænsefeltet mellem de forskellige kunstarter for at skabe nye udtryksformer.

Louise Lyngh Bjerregaard arbejder i spændingsfeltet mellem mode og kunst med visionen om at bidrage til en eksperimenterende udvikling, der også afspejler vores liv gennem beklædningsgenstande.

Kasper Friis Kjeldgaard er en designer, der både eksperimenterer med abstrakte former, men også udfører klassiske designopgaver, hvor nye erkendelser fra det kunstneriske arbejde anvendes i funktionelt design.

Mette Schelde arbejder med design, kunst og arkitektur. Hendes kunstneriske vision er igennem eksperimenter at skabe møbler og lys, som er skabt til at blive brugt og sanset.

Kristoffer Halse Sølling er en del af det London-baserede grafiske design-studio Regular Practice, som han har grundlagt sammen med Thomas Finn. De arbejder med udvikling af nye værktøjer og tilgange til design, hvor typografi og sprogets form spiller en central rolle.

Josefine Graakjær Nielsen er kunstner og psykolog og arbejder både litterært og dokumentarisk med sammenhængene mellem kunst og mental sundhed.

Mikkel Rosengaard er forfatter. Med sin kommende roman vil han udforske nye fortælleteknikker og internationale markeder. Hans tekster kredser om spændingerne mellem konstruktion og virkelighed.

Halvcirkel er en eksperimenterende strygekvartet, der beskæftiger sig med improvisation og har som mål at indgå som en aktiv medspiller på performancekunstscenen.

Elisabeth Nielsen er koncertpianist. Hun har sat sig for at blive ambassadør for dansk kultur i verden. Hun finder nye redskaber til at formidle sit budskab ved at forbinde det musikalske med det visuelle.

Kirstine Lindemann vil manifestere sig som en toneangivende komponist og performer af ny musik i Danmark og i udlandet. Hun skaber værker med fokus på kroppen som lyd- og udtrykskilde.

VOLA har en ambition om at etablere sig som et betydningsfuldt navn på den internationale metalscene. De gør op med de klassiske konventioner og åbner metalgenren for nye lyttere.

Freja Friberg Lymes kendetegn som operainstruktør er ’Øl & Opera’, som er målrettet et yngre, ikke-operavant publikum. Hun afprøver ideer og eksperimenterer med operaen for at skabe nye muligheder.

MYKA er et dansekompagni skabt af My Grönholdt, som producerer scenekunst med koreografi og dans i fokus, der bl.a. handler om klimaforandringer, bæredygtighed og fremtidshåb. Kompagniet henvender sig til børn og deres voksne.

Vi har fulgt et par af de kunstnere, der blev valgt til ’Den unge kunstneriske elite’ i 2018. Hør om dem i vores mini podcast-serie ’De unge vilde’

Fakta om Den unge kunstneriske elite

Den unge kunstneriske elite blev uddelt første gang i 2018 og har til formål at hjælpe unge fremadstormende kunstnere med at få foden indenfor på den danske og internationale scene.

Hver af de 16 udvalgte har sammen med en erfaren konsulent udtænkt et skræddersyet toårigt karriereforløb, der skal sætte fart i deres karriere både nationalt og internationalt.

Med karriereprogrammet får de ekstra mulighed for at fordybe sig i arbejdet med deres kunstneriske udtryk gennem mentorforløb, residencies og samarbejder med andre internationale kunstnere.

Der er i 2019 blevet uddelt 6.141.723 kroner fra karriereprogrammet ’Den unge kunstneriske elite’.
 

Mere