Video ‘Hour of Moth (Etude no. II)’ af Kim Richard Adler Mejdahl

12 kunstnere får karriereløft

Fra en utraditionel træblæserduo til en filminstruktør, som brænder for de ufortalte historier. Statens Kunstfond har udvalgt 12 kunstnere og kunstnergrupper, som får tilskud til at udvikle karrieren herhjemme og i udlandet.

Pressemeddelelse
14. december 2021

For fjerde gang har Kunstfonden udvalgt en række kunstnere, som bliver en del af karriereprogrammet ’Den Unge Kunstneriske Elite’. Programmet giver nogle af de største håb inden for musik, scenekunst, billedkunst, litteratur, film, arkitektur samt kunsthåndværk og design et tilskud til at udvikle deres kunstneriske talent og hjælper dem på vej mod det nationale og internationale gennembrud. 

De 12 udvalgte kunstnere er: 

Anders Sigfred Kampmann er operasanger og stræber mod at optræde på det højeste internationale niveau. Han vil indstudere og udvikle fem af de største og vigtigste roller inden for den opera, som især er stor i de tysktalende lande, blandt andre Wagner og Beethoven.

Baum & Leahy er et kreativt studio med base i Danmark og England, som er startet af Amanda Baum Olesen og Rose Leahy. De arbejder i krydsfeltet mellem kunst og videnskab med interaktive installationer, scenografi og oplevelsesdesign i samarbejde med eksperter på tværs af discipliner. 

David Bendix Nielsen er koncertorganist, der på højeste niveau formidler orglets repertoire og musikalske verden. Hans kunstneriske vision er, at promovere orglet til et bredere musikpublikum, og fremme det som både solistisk og kammermusikalsk instrument.

Emilie Molsted Nørgaard har med kunstnernavnet Jada slået sig fast som en af de største og mest nærværende popstjerner i Danmark. Nu vil hun række ud over Danmarks grænser med sine ærlige og bevægende popballader og sine ikoniske liveshows.

Jules Fischer arbejder i krydsfeltet mellem billedkunst og koreografi og skaber storskala performances af collager af lyd, kroppe, videoer, lys og billeder. Deres kunstneriske praksis er centreret om at gøre plads til en søgen efter flere non-binære narrativer og at skabe fortællinger, hvor der er plads til det modsatrettede, det fragmenterede, det queer og det trans. 

Marie Sloth Rousing skaber tidløse og unikke tøjdesigns. I hver kollektion ønsker hun at fortælle en historie, som hun formidler gennem modefilm, installationer og performances. Her bliver beklædning og objekter ofte kombineret på forskellig vis for at udfordre vores forståelse af, hvad beklædning er og skal kunne tilbyde os. 

Patricia Nanziri Bbaale Bandak er en instruktør, som bruger sin stemme og personlige historie til at formidle universelle tematikker og følelser, som traumer, sorg og søgen efter identitet. Gennem sine film, ønsker hun at starte samtaler i samfundet, der også rummer dem, som ikke er hvide, ikke tilhører majoriteten og dem som deler andre kulturer end den danske. 

Slime Puppy Studio er drevet af kunstneren Kim Richard Adler Mejdahl, som arbejder på tværs af medier med filmproduktion, totaludstillinger og musikalske udgivelser og koncertoptrædener. I hans praksis bryder han med grænser og forventninger til de klassiske kunstgreb og genrer, indskriver kitsch i finkulturen og kombinerer fantasi med virkelighed. 

Stine Mikkelsen er blevet et etableret og prisvindende navn inden for collectible design, hvor hun arbejder i feltet mellem håndværk og design, innovation og tradition. Hendes designs er udviklet med fokus på nye måder at forstå og udnytte materialer og designprocesser på. 

SVALHOLM arbejder konceptuelt og tværæstetisk med dans, koreografi, design, skulpturer og installationskunst. I hendes kunstneriske praksis undersøger hun eksistentielle spørgsmål, og siden 2015 har hun arbejdet med ældre borgere for at skabe en mere autentisk repræsentation af de kroppe vi normalt ikke ser på scenen. 

THE NORDIC BEASTS er en nordisk danseteatergruppe med den prisvindende koreograf Noora Hannula i front. Hendes kunstneriske arbejder er centreret om dans og teknologi, hvor hun undersøger den digitale tidsalder i samarbejde med 3D animatorer, videokunstnere, musikere, tekstforfattere og eksperter inden for teknik. 

Ventus er en prisvindende træblæserduo, som består af en utraditionel kombination af fløjte og klarinet. De ønsker at gøre op med den traditionelle måde at fremføre klassisk musik på og nå ud til et bredere publikum ved at præsentere forskellige genrer, som klassisk musik, folkemusik, rytmisk og nyskrevet musik i én forestilling.

Fakta

Baum & Leahy. Foto: Oliver Holm

Fakta

Om programmet

’Den unge kunstneriske elite’ blev uddelt første gang i 2018 og har til formål at hjælpe unge fremadstormende kunstnere med at få foden indenfor på den danske og internationale scene.

Hver af de 12 udvalgte har sammen med en selvvalgt, erfaren konsulent udtænkt et skræddersyet toårigt karriereforløb, der skal sætte fart i deres karriere både nationalt og internationalt.

Med karriereprogrammerne får de ekstra mulighed for at fordybe sig i arbejdet med deres kunstneriske udtryk gennem bl.a. mentorforløb, residencies og samarbejder med andre internationale kunstnere.

Der er i 2021 blevet uddelt 3,9 mio. kroner fra karriereprogammmet ’Den unge kunstneriske elite’.

Læs mere om karriereprogrammet

 

Mere