Nyt natsværmerhus står klar i Gl. Holtegaards barokhave

Jonathan Meldgaard Houser vandt i januar projektkonkurrencen om at sætte sit præg på Gl. Holtegaards arkitektur. Det blev til natsværmerhuset Menageri, der nu står klar i barokhaven.

14.6.2016

Natsværmerhus er kunsthallens nye menageri. Natsværmerhuset er skabt af arkitekt MAA Jonathan Meldgaard Houser, der i januar vandt en åben projektkonkurrence om den anden af i alt tre midlertidige pavilloner, der skal opføres i Gl. Holtegaards barokhave.

Over tre år skal tre midlertidige pavilloner opføres i barokhaven. Under titlerne Orangeri (2015), Menageri (2016) og Sceneri (2017) inviteres arkitekter gennem en konkurrence til at realisere en ny og midlertidig pavillon, hvor historie og samtid belyser hinanden.

Konkurrencen om pavillonen Menageri var et samarbejde mellem Gl. Holtegaard, Arkitektforeningen og Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur, og temaet menageri – et rum skabt til dyr – var op til de konkurrerende arkitekter at fortolke.

Arkitekt Jonathan Meldgaard Houser siger:

”Natsværmerhuset er metaforisk baseret på natsommerfuglenes forvandling fortolket som en lukket beholder, der i løbet af dagen beskytter sværmerne i mørket, og en åben fælde, der drager dem mod lyset om natten. Huset åbner og lukker i takt med årstidernes skift og døgnets rytme – går i dvale, forpupper sig og folder vingerne ud.”

På den ene side er huset en lukket beholder for natsommerfugle, der i løbet af dagen beskyttes i mørket og på den anden side er huset en åben fælde, der drager dem mod lyset om natten. Om natten åbnes dørene og elektrisk lys i pavillonen tiltrækker natsværmere. Om dagen er dørene i udgangspunktet lukkede, men åbnes af brugerne, når de træder ind i pavillonens mørke.


Natsværmerhuset er inspireret af barokke værker, men læner sig i materialevalg og formsprog op ad den modernistiske arkitektur.
 Natsværmerhuset tilføjer sig barokanlæggets eksisterende hovedbygning og pavillonen Orangeri. Pavillonen kan opleves på Gl. Holtegaard til udgangen af 2017. 

 

Projektet er støttet af Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst og Det Obelske Familiefond.

 

 

Siden er sidst opdateret: 24.8.2016

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Accepter cookies

På kunst.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Vi bruger blandt andet cookies til at føre statistik over trafikken på siden, så vi kan sikre os, at indholdet er relevant og let at finde for brugeren. Du kan til hver en tid slette cookies fra kunst.dk.

Læs mere om cookies på kunst.dk
Cookie- og privatlivspolitik

(dialogboks slutter)