Danish Pavillion

Denmark has taken part in the Venice Biennale since its inauguration in 1895. The first Venice Biennales took place in the Palazzo d’ Esposizioni, today known as the main exhibition’s Central Pavilion, in the Giardini di Castello. Here, Denmark was represented in one or two spaces. However, during the years the Biennale grew to a much greater size than the central exhibition building could accommodate. So, from 1907 onwards, a number of countries started to build national pavilions in the park around the Palazzo d’ Esposizioni. Since then, an increasing number of national pavilions have seen the light of day, also outside the park - and in the last couple of Biennales more than 50 nations have taken part.

Den Danske Pavillon. Foto: Luca Delise

The Danish Pavilion is situated in the Giardini di Castello, close to the main entrance. The main building og the Pavillion dates from 1932 and was designed by the architect, Carl Brummer. It comprises a large rectangular space with skylights, which from outside is dominated by a colonnade covering the entire façade.

In the post-War years, requirements started to change: not least in terms of the size of the Danish Pavilion. As such it became imperative to find a new solution. For a while, a possible plan was to demolish the existing building and to take part in the establishment of a joint Nordic pavilion. However, this plan was abandoned and instead it was decided to build an extension to the existing building. The commission was given to the architect, Peter Koch in 1960, and he created an unpretentious and functional extension of yellow brick with a flat roof.

Tegning: Ark. Troels Bruun

The Danish Pavilion has often been accused of being a dissonant and confused piece of architecture, and, viewed from the outside, the overall impression can indeed come across as somewhat disorienting. However, inside, the two buildings are more harmoniously combined, and the many different artists, who have exhibited in the Pavilion over the years, have been able to work, both with and against, the building’s qualities as an exhibition space.

Den Danske Pavillon. Foto: Luca Delise

Dialogboksen begynder her. Du kan lukke boksen ved at trykke Accepter cookies knappen eller Enter. Knappen er det sidste element i boksen.

Acceptance of cookies

At danisharts.dk, we make use of cookies to improve our website, so it meets the needs of our users. Among other things, we use cookies to keep statistics on the traffic at the website in order to ensure that the content is relevant and easy to locate. You can always delete cookies from danisharts.dk.

 

Read more about cookies on danisharts.dk 
Cookie- and privacy policy

Accept cookies